Bejgli lépésről lépésre
Hozzávalók 4 rúdhoz (2 diós és 2 mákos):
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj (klasszikusan zsírral készül)
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 2 ek cukor
- 1 tk só
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
A mákos töltelékhez:
- 30 dkg darált mák
- 1,5 dl méz
- 2 marék mazsola
- 1,5 dl fehérbor (fehérbor helyett készítettem már karácsonyi fűszeres teával, úgy is kiváló, sőt…)
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg édesmorzsa (darált háztartási keksz)
A diós töltelékhez ugyanezek, csak mák helyett darált dió.
Elkészítése:
A langyos tejet egy kis tálkába öntöm, belemorzsolom az élesztőt. Egy nagy tálba szitálom a lisztet, elkeverem benne a sót, majd beledobom a vajat, és a két tenyerem között elmorzsolom a liszttel, amíg nagyjából homogén szerkezetű nem lesz.
Ezt követően hozzáadom a felfutott élesztős tejet, a tojásokat, azaz mindent, ami a tésztába kell.
Összegyúrom. Nem kell agyondögönyözni, ne olvadjon fel benne a vaj, mert az árt a tészta szerkezetének. Négy egyforma gombócba szedem (érdemes mérleggel kiméregetni, akkor szép egyformák lesznek majd a rudak), és igen, ez itt a dupla adag miatt nyolc. Letakarva kb. egy órára hűtőbe, de legalábbis jó hideg helyre teszem pihenni.
Jöhet a kétféle töltelék.
A dió, ill a mák, és az édesmorzsa kivételével a többi töltelék-hozzávalóból szirupot főzök, majd leöntöm vele a tálba szépen előkészített mák+morzsa, dió+morzsa párost. Összekeverem; gyurmázható állagúnak kell lennie.
Félreteszem hűlni. Amikor a töltelékek már nem forróak, előveszem a tésztagombócokat. Fogom az elsőt, és 20×25 cm-es téglalapra nyújtom. Elrendezem rajta a máktöltelék felét. Behajtom a két szélét, és feltekerem úgy, hogy próbálok arra figyelni, a töltelék jó tömör legyen. Csinos kis rudakat kapunk. A többi gombócot is megtöltöm a maradék töltelékekkel, és szépen egymás mellé sorakoztatom a csinos kis hengereket egy sütőpapírral borított tepsiben. Nem túl közelre, mert különben összeérnek.
Lekenem 1 tojás + 1 tojássárga keverékével, és hagyom rászáradni. Amikor megszáradt, a fehérjével külön lekenem, és ezt is hagyom megszáradni. Közben előmelegítem a sütőt 200oC-ra.
A megszáradt bejgliket villával megszurkálom, és pontosan 30 perc alatt megsütöm. maimoni
Ha ujjnyi vastagra vágod:
-
a mákos 15 g Ch
-
a diós 16 g Ch
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: