Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Bejgli lépésről lépésre (10) Ch

Bejgli lépésről lépésre

Hozzávalók 4 rúdhoz (2 diós és 2 mákos):

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj (klasszikusan zsírral készül)
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 ek cukor
  • 1 tk só
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája

A mákos töltelékhez:

  • 30 dkg darált mák
  • 1,5 dl méz
  • 2 marék mazsola
  • 1,5 dl fehérbor (fehérbor helyett készítettem már karácsonyi fűszeres teával, úgy is kiváló, sőt…)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg édesmorzsa (darált háztartási keksz)

A diós töltelékhez ugyanezek, csak mák helyett darált dió.

Elkészítése:

A langyos tejet egy kis tálkába öntöm, belemorzsolom az élesztőt.  Egy nagy tálba szitálom a lisztet, elkeverem benne a sót, majd beledobom a vajat, és a két tenyerem között elmorzsolom a liszttel, amíg nagyjából homogén szerkezetű nem lesz.

Ezt követően hozzáadom a felfutott élesztős tejet, a tojásokat, azaz mindent, ami a tésztába kell.

Összegyúrom. Nem kell agyondögönyözni, ne olvadjon fel benne a vaj, mert az árt a tészta szerkezetének. Négy egyforma gombócba szedem (érdemes mérleggel kiméregetni, akkor szép egyformák lesznek majd a rudak), és igen, ez itt a dupla adag miatt nyolc. Letakarva kb. egy órára hűtőbe, de legalábbis jó hideg helyre teszem pihenni.

Jöhet a kétféle töltelék.

A dió, ill a mák, és az édesmorzsa kivételével a többi töltelék-hozzávalóból szirupot főzök, majd leöntöm vele a tálba szépen előkészített mák+morzsa, dió+morzsa párost. Összekeverem; gyurmázható állagúnak kell lennie.

Félreteszem hűlni. Amikor a töltelékek már nem forróak, előveszem a tésztagombócokat. Fogom az elsőt, és 20×25 cm-es téglalapra nyújtom. Elrendezem rajta a máktöltelék felét. Behajtom a két szélét, és feltekerem úgy, hogy próbálok arra figyelni, a töltelék jó tömör legyen. Csinos kis rudakat kapunk. A többi gombócot is megtöltöm a maradék töltelékekkel, és szépen egymás mellé sorakoztatom a csinos kis hengereket egy sütőpapírral borított tepsiben. Nem túl közelre, mert különben összeérnek.

Lekenem 1 tojás + 1 tojássárga keverékével, és hagyom rászáradni. Amikor megszáradt, a fehérjével külön lekenem, és ezt is hagyom megszáradni. Közben előmelegítem a sütőt 200oC-ra.

A megszáradt bejgliket villával megszurkálom, és pontosan 30 perc alatt megsütöm.  maimoni

Ha ujjnyi vastagra vágod:

  • a mákos 15 g Ch

  • a diós 16 g Ch

 

Címkék: , , , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!