Bejgli (8)

Bejgli

Az általam nagyon tisztelt István édesanyja csinálta így, kissé más a tésztája, vastagon van benne az édes töltelek (ma is azt mondja, egy sütemény édes legyen, ne édeskés) – szóval más. De eddig még mindenki azt mondta rá, hogy a legjobb beijli életében.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Tészta:

Fél kiló réteslisztet összemorzsolunk 20 dkg teavajjal, 6 dkg porcukorral, 3 tojássárgájával és egy egész tojással. 3 dkg élesztőt 1,5 dl langyos tejben 1 kávéskanál kristálycukorral megkelesztünk, a tésztába gyúrjuk egy csipet sóval, egy evőkanál rummal. Négy egyenlő gombócot formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen tartjuk 10 percig.

Töltelék:

Ez alatt fél kiló porcukorból, fél kiló darált dióból (vagy mákból), 20 dkg mazsolából, egy evőkanál rummal, 1 citrom reszelt héjával, hideg tejjel, jól gyúrható, nehezen kenhető masszát készítünk.

A tésztát 3 milliméter vékonyra nyújtjuk, rákenjük a tölteléket, és lazán feltekerjük, végeit eltömködjük, és tepsibe tesszük. A rudak tetejét megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk, majd 10 perc állas után újra megkenjük, megszurkáljuk, és forró sütőben megsütjük. Felszeletelve, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. Faragó István

 

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »