Bejgli
Az általam nagyon tisztelt István édesanyja csinálta így, kissé más a tésztája, vastagon van benne az édes töltelek (ma is azt mondja, egy sütemény édes legyen, ne édeskés) – szóval más. De eddig még mindenki azt mondta rá, hogy a legjobb beijli életében.
Hozzávalók:
- 60 dkg rétesliszt,
- 20 dkg vaj,
- 56 dkg porcukor,
- 5 tojás,
- 50 dkg dió vagy mák,
- 1 citrom,
- 20 dkg mazsola,
- 3-4 dl tej,
- 0,5 dl rum
Elkészítése:
Tészta:
Fél kiló réteslisztet összemorzsolunk 20 dkg teavajjal, 6 dkg porcukorral, 3 tojássárgájával és egy egész tojással. 3 dkg élesztőt 1,5 dl langyos tejben 1 kávéskanál kristálycukorral megkelesztünk, a tésztába gyúrjuk egy csipet sóval, egy evőkanál rummal. Négy egyenlő gombócot formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen tartjuk 10 percig.
Töltelék:
Ez alatt fél kiló porcukorból, fél kiló darált dióból (vagy mákból), 20 dkg mazsolából, egy evőkanál rummal, 1 citrom reszelt héjával, hideg tejjel, jól gyúrható, nehezen kenhető masszát készítünk.
A tésztát 3 milliméter vékonyra nyújtjuk, rákenjük a tölteléket, és lazán feltekerjük, végeit eltömködjük, és tepsibe tesszük. A rudak tetejét megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk, majd 10 perc állas után újra megkenjük, megszurkáljuk, és forró sütőben megsütjük. Felszeletelve, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. Faragó István
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: