Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Bejgli (8)

Bejgli

Az általam nagyon tisztelt István édesanyja csinálta így, kissé más a tésztája, vastagon van benne az édes töltelek (ma is azt mondja, egy sütemény édes legyen, ne édeskés) – szóval más. De eddig még mindenki azt mondta rá, hogy a legjobb beijli életében.

Hozzávalók:

  • 60 dkg rétesliszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 56 dkg porcukor,
  • 5 tojás,
  • 50 dkg dió vagy mák,
  • 1 citrom,
  • 20 dkg mazsola,
  • 3-4 dl tej,
  • 0,5 dl rum

Elkészítése:

Tészta:

Fél kiló réteslisztet összemorzsolunk 20 dkg teavajjal, 6 dkg porcukorral, 3 tojássárgájával és egy egész tojással. 3 dkg élesztőt 1,5 dl langyos tejben 1 kávéskanál kristálycukorral megkelesztünk, a tésztába gyúrjuk egy csipet sóval, egy evőkanál rummal. Négy egyenlő gombócot formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen tartjuk 10 percig.

Töltelék:

Ez alatt fél kiló porcukorból, fél kiló darált dióból (vagy mákból), 20 dkg mazsolából, egy evőkanál rummal, 1 citrom reszelt héjával, hideg tejjel, jól gyúrható, nehezen kenhető masszát készítünk.

A tésztát 3 milliméter vékonyra nyújtjuk, rákenjük a tölteléket, és lazán feltekerjük, végeit eltömködjük, és tepsibe tesszük. A rudak tetejét megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk, majd 10 perc állas után újra megkenjük, megszurkáljuk, és forró sütőben megsütjük. Felszeletelve, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. Faragó István

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!