Hozzávalók:
Tészta:
Elkészítése:
A tejfölt langyosra melegítjük, beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 50 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg vajat/margarint, megszórjuk a tetejét 5 dkg porcukorral, 1 csipet sóval, majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrénybe rakjuk.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A cukros tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliát és a rumba áztatott mazsolát, majd a tűzről lehúzva beleszórunk 40 dkg darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá) és langyosra hűtjük.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A cukros vizet felforraljuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot és a mazsolát, 1 citrom reszelt héját és levét, langyosra hűtjük.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Mindezt kikeverjük (lehet még beletenni mazsolát, reszelt citrom/narancshéjat, narancsaromát)
Hozzávalók:
Elkészítése:
Mindezeket összekeverjük /ha nagyon híg, akkor egy kis búzadarát keverünk hozzá, ha nagyon kemény, akkor egy kis tejfölt)
A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük a lapot tojásfehérjével, elsimítjuk a töltelék felét, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. Megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. Ugyanígy járunk el a másik 5 cipóval is. Megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy egy kicsit tovább, ha addig a tojássárgája nem szikkadt volna meg). Akkor finoman megkenjük tojásfehérjével, és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük. A tekercsek tetejét-oldalát sűrűn megszurkáljuk, hogy ne repedjen szét. Előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percet. Az első 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni. Tepsiben hagyjuk kihűlni. Jól tűri a mélyhűtést is.