Zöldparadicsom dzsem
Hozzávalók:
A zöld szín nem haragszodot, nem a teljesen éretlen paradicsomot jelenti, hanem azt az érés előtti állapotot, amikor a bogyók zöld színe már világosodni kezd.
- 5 kg kemény zöld paradicsom
- ecet
- 4 kg cukor
- citromhéj
- fél rúd vanília
Elkésztése:
A kemény zöld paradicsomot metéltre vágunk, majd gyenge ecetes, fövő vízbe dobjuk. Felforrás után azonnal kiszedjük, majd ha kihűlt, enyhén kinyomkodjuk. 4 kg cukorból és 8 dl vízből szirupot főzünk. Az ízesítéshez citromhéjat és fél rúd vaníliát használhatunk. Az ecetes vízből kiszedett, kinyomkodott paradicsomot a szirupba rakjuk, és addig főzzük, míg üvegesedni nem kezd. Ekkor levesszük, és másnapig állni hagyjuk. Másnap lassan melegítve ismét felfőzzük. A főzést addig folytatjuk, amíg a gyümölcs szép áttetsző, üveges nem lesz. Ezután üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: