Matyó szilvalekvár héjastul
Hozzávalók:
- magvaváló szilva
- (cukor)
Elkészítése:
A teljesen érett, nagyon édes, magvaváló szilvát megmossuk, kimagozzuk. Lehetőleg cseréplábasban a tűzre tesszük, és folytonos keverés közben addig főzzük, míg a levét elfövi, és a kanál megáll benne. Ebbe a szilvalekvárba nem szoktak cukrot tenni, de ez nem jelenti azt, hogy nem is szabad tenni egy keveset. Ha nincs cseréplábasunk, akkor – csakis hibátlan zománcú – vaslábasban is főzhető. Szokták rézüstben, esetleg horganyzott lemezüstben is, de mind a kettőnél nagyon kell vigyázni, hogy veszedelmes savak ne keletkezzenek, amelyek mérgezést okozhatnak. A lekvárnak semmi esetre sem szabad az üstben állni főzés után. Kiforrázott cserépfazékban vagy üvegekben sokáig eltartható. Pető Margit: Matyó konyha

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: