Epres rizstorta
Hozzávalók:
A piskótához:
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg liszt
- 5 dkg étkezési keményítő
- 1 teáskanál sütőor
A töltelékhez:
- 16 dkg kerek szeműrizs
- 10 dkg cukor
- 7,5 dl tej
- 1 vaníliarúd
- 1 teáskanálnyi vaj
- reszelt citromhéj
- 4 dl tejszín
- 1 tasak zselatin
A díszítéshez:
- 30 dkg eper
- 1 tasak tortabevonó zselé
Elkészítése:
A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjébő kemény habot verek. A tojássárgáját, 3 evőanál meleg vizet, és a kétféle cukrot habosra keverem. Hozzáadom a sütőorral és a keményítőel vegyített lisztet, majd a tojáshabot is beleforgatom. A tésztát sütőapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöm, és 180ºC-ra előelegített sütően kb. 20 perc alatt megsütöm. Ha elkészült, hagyom teljesen kihűni. A töltelékhez felforralom a tejet a cukorral, a vajjal, a citromhéjjal és a vaníliarúddal. Közben a rizst puhára főöm enyhén sós vízben, majd a tejhez adom, és folyamatos kevergetés közben ragacsos masszává főöm. A vanília rudat eltávolítom belőe, majd félreteszem hűni. A zselatint 0,5 dl hideg vízzel elkeverve hagyom puhulni, majd alacsony hőokon felolvasztom. Rövid ideig állni hagyom, majd kanalanként a kihűt rizses masszához adagolom. A kemény habbá vert tejszínt is beleforgatom a töltelékbe, végül az egészet a piskótára simítom, és letakarva néhány órára hűőzekrénybe helyezem dermedni. A torta tetejét eperszeletekkel díszítem, végül a tortabevonó zselét középrő indulva óvatosan rácsurgatom a tetejére. Ismét hűőe teszem, amíg a zselé megdermed.
www.fincsi.hu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: