Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Epres rizstorta

Epres rizstorta

Hozzávalók:

A piskótához:

  •  2 tojás
  •  10 dkg cukor
  •  1 csomag vaníliás cukor
  •  5 dkg liszt
  •  5 dkg étkezési keményítő
  •  1 teáskanál sütőor

A töltelékhez:

  •  16 dkg kerek szeműrizs
  •  10 dkg cukor
  •  7,5 dl tej
  •  1 vaníliarúd
  •  1 teáskanálnyi vaj
  •  reszelt citromhéj
  •  4 dl tejszín
  •  1 tasak zselatin

A díszítéshez:

  •  30 dkg eper
  •  1 tasak tortabevonó zselé

 

Elkészítése:

A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjébő kemény habot verek. A tojássárgáját, 3 evőanál meleg vizet, és a kétféle cukrot habosra keverem. Hozzáadom a sütőorral és a keményítőel vegyített lisztet, majd a tojáshabot is beleforgatom. A tésztát sütőapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöm, és 180ºC-ra előelegített sütően kb. 20 perc alatt megsütöm. Ha elkészült, hagyom teljesen kihűni. A töltelékhez felforralom a tejet a cukorral, a vajjal, a citromhéjjal és a vaníliarúddal. Közben a rizst puhára főöm enyhén sós vízben, majd a tejhez adom, és folyamatos kevergetés közben ragacsos masszává főöm. A vanília rudat eltávolítom belőe, majd félreteszem hűni. A zselatint 0,5 dl hideg vízzel elkeverve hagyom puhulni, majd alacsony hőokon felolvasztom. Rövid ideig állni hagyom, majd kanalanként a kihűt rizses masszához adagolom. A kemény habbá vert tejszínt is beleforgatom a töltelékbe, végül az egészet a piskótára simítom, és letakarva néhány órára hűőzekrénybe helyezem dermedni. A torta tetejét eperszeletekkel díszítem, végül a tortabevonó zselét középrő indulva óvatosan rácsurgatom a tetejére. Ismét hűőe teszem, amíg a zselé megdermed.

www.fincsi.hu

 

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!