Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Dióbefőtt

Dióbefőtt

Hozzávalók:

  • dió
  • 1 liter vízhez 0,1-0,15 dl 20%-os ecetet számítunk.

1 kiló dióra:

  • 1 kg cukor
  • 4 dl víz
  • fél felkarikázott citrom
  • 5-6 szegfűszeg

1 literhez:

  • 1 g szalicilsav

Elkészítése:

Indulásnak meló után ki a természetbe diót szedni! Mielőtt megkopasztod a szomszéd fáját Egy diót a végénél kezdj el óvatosan szeletelni. Nem a fa felöli, hanem a másik végénél. Ha kemény, beindult a csonthéjasodás. Mosd meg alaposan. Hústűvel szúrd át őket, hogy az olaj ki tudjon jönni belőlük. Mi fúróval fúrtuk át, persze nem falfúróval, hanem kis vékony szerszámmal. Előfőzés következik a vízcserék után. 1 liter vízhez 0,1-0,15 dl 20%-os ecetet számítunk. A vizet ecettel felforralni és a forrásban lévő vízbe tenni a diót. 2-3 percig forralni a dióról a vizet ezután leöntjük. A mosogatóba… Újabb ecetes oldat. Természetesen az előzőnél is amennyi ellepi a diót… A második előfőzés addig tart, amíg a dióba tűt szúrva a termés a tűről könnyedén le nem csúszik. Ha nem csúszik le magától, akkor még a dió nyers és hideg belül. Az előfőzés befejeztével a forró vizet kiöntjük és lehűtjük hideg vízzel. Ecetes levet kiönteni! Aztán felöntőlevet kell készíteni.

Felöntőlé készítése

1 kiló dióra 1 kiló cukor és 4 dl vizet számolunk. Cukrot vízzel felforralni, a keletkező habot leszedni. Az forrásban lévő oldatba 1 kiló diónként fél felkarikázott citromot és 5-6 szegfűszeget teszünk. további 3-4 perc forralás jön. Ezután az előfőzött diót az oldatba helyezzük és forrástól számított 1-2 percig főzzük. A diót leszűrjük, üvegbe tesszük és az oldatot leszűrjük (fekete héjmaradványok lesznek, olyanok, mint egy tealevél, vagy nagyobbak) és ráöntjük a dióra. Visszatenni a citromot meg a szegfűszeget a dióra! Az oldatban a diót hűvös helyre téve 6-8 órán keresztül, esetleg másnapig hűtjük, vagyis huzatjuk. Húzatás műveletét háromszor ismételni! Mindig ugyanazt az oldatot kell használni, nehogy kiöntsétek!

A harmadik húzatás után előmelegített, fertőtlenített üvegekbe tölteni a diót. A szirupot átszűrni és ismét felforralni. Literenként 1 g szalicilsavat kell hozzáadni majd forrón rátölteni a dióra. Az üvegeket szorosan lekötni. A sok cukor meg szalicil miatt nem kell külön csírátlanítani. Ruhában szépen lassan kihűl. Ja, a citromot meg szegfűszeget osszátok bele a befőttes üvegekbe. A citromkarikának is isteni íze lesz.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!