Cukorba főtt egres – egresbefőtt
Hozzávalók:
- szép, nagyfajta zöld egresek
- citrom
- 1 kg egreshez, 1 kg cukor
Elkészítése:
Szép, nagyfajta zöld egresnek virágos végét kissé levágjuk, alumínium toll alsóvégével az összes magokat szépen kikaparva citromos vízbe tesszük, megmossuk, és szitára rakjuk. Rézüstben kevés vizet forralunk, beletesszük az egrest és néhányszor elkeverve benne leszűrjük, hideg vízbe és onnan újból szitára tesszük. Egy kg egreshez, 1 kg cukrot kevés vízzel sűrűre főzünk és a lecsepegett, szikkadt gyümölcsöt beletéve, abban jól felhagyjuk forrni. Azután elvesszük, kissé benne hagyjuk állni az üstben és azután egy porcellán tálba öntjük és befödjük. Három nap egymás után leszűrjük a cukrot, és felfőzve ráöntjük a gyümölcsre, negyedik nap bele is tesszük a sűrű cukorba és felhagyjuk forrni azzal; ha hab képződik a cukron azt leszedjük. Széles üvegekbe rakjuk, és jól lekötve eltehetjük. Dr. Steinbachné Réczey Anna. 1914
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: