Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Birsalmasajt 1914

Birsalmasajt

Hozzávalók:

  • birsalmák
  • 1 liter péphez 40 dkg cukor

Elkészítése:

A birsalmát tisztára törölve apróbbakat egészben, nagyobbakat 2-3 részbe vágva hideg vízzel feltesszük, és puhára főzzük. Kiszedve, a héjakat ezüstkanállal lehozva, szitán áttörjük. Kg-ra – kg-t veszünk a cukorból; lehet a cukrot nagyon sűrűre kevés vízzel befőzni és azután az áttört birsalmával óvatos és folytonos kavarás mellett fél óráig, a birsalmával való fölforrástól számítva, főzni. Törött cukorral úgy főzzük, hogy az áttört, megmért birsalmát, ugyan annyi törött cukorral jól elkeverjük és azután cseréplábosban, majdnem folytonos kavarás mellett szinte körülbelül 1/2 óráig főzzük, vagyis míg a birsalma a lábosról és kanálról is leválik. Hideg vízzel kiöblített formába, vagy tányérokba tesszük. Az a fő, hogy egyszerre csak keveset főzzünk, minél kevesebb mennyiséget teszünk egyszerre föl, természetesen gyorsabban forr föl, annál világosabb marad a birsalmasajt, 1 kg-nál többet sohse főzzünk egyszerre, inkább kevesebbet. Dr. Steinbachné Réczey Anna. 1914

 

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!