Tésztakosár és fonott kalács
Hozzávalók 1 tésztakosárhoz és 4 fonott kalácshoz:
- 1/2 dl tej,
- 4 dkg friss élesztő,
- 50 dkg liszt,
- 5 dkg vaj vagy margarin,
- 10 dkg kristálycukor,
- só,
- kardamon,
- 1 tojássárgája,
- 2 evőkanál mandulaforgács,
- 2 evőkanál szórócukor.
Elkészítése:
Az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk. Az átszitált lisztet, a cukrot, a vajat, a sót és a kardamont keverőtálba tesszük. Ráöntjük az élesztős tejet, és robotgép dagasztókarjával simára keverjük. Letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük. A megkelt tészta 2/3 részét lisztezett deszkán rúddá sodorjuk, és 12 darabra vágjuk. Az egyes darabokat 15 cm hosszúra és 2 cm átmérőjűre sodorjuk. Végüket hármasával összefogjuk, és négy fonatot készítünk. A fonatok végét összenyomjuk. A tésztakosárhoz a maradék tésztát tíz 2 cm hosszú és 1 cm átmérőjű, valamint két 20 cm hosszú és 1 cm átmérőjű rúddá formáljuk. Rácsszerűen kis hőálló formára, például jénai vagy kerámiapohárra tapasztjuk. Az összesodort hosszú rudakat körré zárjuk. Tepsibe téve, további kb. 20 percig kelesztjük. A tésztákat megkenjük az 1 teáskanál vízzel elkevert tojássárgájával. Két kalácsot szórócukorral, kettőt mandulaforgáccsal meghintünk. Előmelegített sütőben 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 25-30 percig sütjük, majd kivesszük és kihűtjük. A kosarat a formáról leválasztjuk, és fogvájóval a tetejére tűzzük a peremet. A kosarat megtöltjük hímes vagy cukortojással.
Elkészítési idő kb. 2 óra, a tésztakosár 4380 joule-t (1040 kalóriát), egy fonott kalács kb. 2180 joule-t (520 kalóriát) tartalmaz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: