Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Húsvéti menűsor

 

Húsvét másodnapján

Az a kívánságom,

Házadnak népire

Ezer öröm, vígság,

S annyi áldás szálljon.

 

Welcome koktél

Hozzávalók:

  • 1 ek méz,
  • 1 ek citromlé,
  • 75 ml grapefruitlé,
  • 75 ml narancslé,
  • jégkocka,
  • ásványvíz.

Elkészítése:

A mézet egy shakerben összerázom 3-4 jégkockával és a citruslevekkel, majd pohárba szűrve felöntöm a jégbehűtött ásványvízzel. A pohár szélét ananász-, vagy kivi szelettel díszítem.

Görög húsvéti leves (Mayiritsa)

Hozzávalók:

  • Egy fiatal bárány mája, tüdeje, szíve és belei,
  • fél csésze vaj,
  • 4-5 nagy fej hagyma finomra vágva,
  • fél csokor friss kapor összevágva,
  • 6 ek rizs,
  • tojásos citrommártás,
  • só,
  • bors,
  • citromlé.

Elkészítése:

Mossuk meg a májat, a tüdőt, a szívet és a beleket. Ez utóbbit egy ceruza segítségével fordítsuk ki és belülről is alaposan mossuk át, de előtte szórjuk be alaposan sóval és citromlével. Tegyük fel a belsőségeket 7 csésze vízben főni, mikor forrni kezd, a tetején képződő habot szedjük le. Sózzuk meg és kis lángon főzzük 30 percig. Csöpögtessük le a húst és vágjuk nagyon apróra. Pároljuk puhára a hagymát a vajban, adjuk hozzá az apróra vágott húst, a borsot és a kaprot, állandó keverés mellett pároljuk néhány percig. Ekkor öntsük rá a húslét és kis lángon 25 percig főzzük. Tálalás előtt 20 perccel keverjük bele a rizst. Vegyük le a tűzről és készítsük el a tojásos citrommártást. Adjuk a leveshez állandó keverés mellett és azonnal, nagyon forrón tálaljuk.

Bárányérmék pirított gombával

Hozzávalók:

  • 60 dkg báránycomb,
  • 25 dkg gomba,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2-3 ek. olaj,
  • őrölt bors,
  • só.

Elkészítése:

A húsból 4-5 dkg-os szeleteket vágunk, és kiklopfoljuk. Meghintjük sóval es borssal, majd leves forró olajban hirtelen megsütjük. A sütésből megmaradt kevés olajban az apróra vagdalt hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát. Sóval, borssal, vagdalt petrezselyemmel fűszerezzük, és megpirítjuk. Rátesszük a megsült húsérmeket, és 1-2 perc alatt összeforraljuk, petrezselymes főtt burgonyával tálaljuk.

Sonkás palacsinta

Hozzávalók:  12 palacsintához:

  • 15 dkg liszt,
  • 3,5 dl tej,
  • 1 tojás,
  • késhegynyi só.

A sütéshez:

  • olaj.

A töltelékbe:

  • 25 dkg sonka,
  • 20 dkg zsemlemorzsa,
  • 2-3tojassargaja,
  • 1 tojás,
  • 1 dl tejföl,
  • őrölt bors,
  • só,
  • olaj a sütéshez.

Elkészítése:

A sonkát megfőzzük és ledaráljuk. Sóval, borssal ízesítjük, hozzáadunk 2-3 tojássárgáját es 1 dl tejfolt. A palacsintákat megtoltjuk, összehajtjuk, tojásba es morzsába bundázzuk, es forró olajban megsütjük. Tormamártással kínáljuk. Barna Rozsa, Topolya

Húsvéti torta

Hozzávalók:

A linzertésztához:

  • 8 dkg Rama,
  • 15 dkg liszt,
  • 5 dkg cukor,
  • 1 tojássárgája,
  • csipetnyi só.

A piskótához:

  • 4 tojás,
  • 4 evőkanál hideg víz,
  • 10 dkg cukor,
  • 10 dkg liszt,
  • 1 kávéskanál sütőpor.

A töltelékhez:

  • 10 dkg Rama,
  • 1 doboz mirelit málna,
  • 2 tojás,
  • málnalekvár.

Elkészítése:

Süssük meg a linzertésztát. A liszt közepébe üssük fel a tojást, rakjuk  köré a hideg, kockákra vágott Rámát, a cukrot és a sót, gyúrjuk sima tésztává. Pihentessük 30 percig hi­deg helyen. Lisztes deszkán a sütőformának megfelelően nyújtsuk ki, és rakjuk a Rámával kikent tortaformába. Szúrjuk meg villával, és előmele­gített sütőben süssük meg.

Villanysütő: 200 °C 4. fokozat, gázsütő: 3. fokozat. Sütési idő: kb. 15 perc. Süssük meg a piskótát. A tojásfe­hérjét hideg vízzel verjük kemény habbá. A tojássárgáját egyenként adjuk hozzá, aztán a cukrot és a sütőporral összekevert lisztet. Ke­verjük össze, és öntsük zsírpapírral kibélelt tepsibe. Előmelegített sütőben süssük  meg. Villanysütő: 225 °C 5. fokozat, gázsütő: 4. fokozat. Sütési idő: kb. 10-12 perc. Míg a piskóta kihűl, készítsük el a  tölteléket. A málnát villával nyomjuk szét, és keverjük össze a puha Ramával és a cukorral, keverjünk bele 2 egész tojást. A krémmel kenjük be a pis­kótát, majd vágjuk 5 cm széles csí­kokra. A csíkot tekerjük össze.  A linzertésztát kenjük be a málna­lekvárral, állítsuk a közepébe az összetekert piskótát, és tekerjük kö­ré a többi piskótacsíkot. Ha a torta­lap tele lesz, a tetejét is kenjük be lekvárral. Végül a teljes tortát borítsuk be  marcipánnal. Díszítsük húsvéti figurákkal és cukortojásokkal.

Jeges „rumos” tea

Hozzávalók:

  • 2 dl erős (2 filterből készült) tea,
  • 2 kk citromlé,
  • 1 ek porcukor,
  • néhány csepp rumaroma,
  • 1 citromkarika.

Elkészítése:

A shakerbe egy maroknyi tört jeget teszek, beleteszem a cukrot, a citromlevet és a rumaromát. Felöntöm nagyon erős jéghideg teával és erőteljesen összerázom. Pohárba szűröm és citromkarikával díszítve kínálom.

 

… ÉS NÉHÁNY SZÓ A HÚSVÉTRÓL:

A húsvét jelképei: 

A húsvéti tojás

Tudod-e, honnét származik a húsvéti nyúl és a tojás ? A tojás a tisztaság, a termékenység és mindenek előtt az élet szimbóluma. A középkorban még fizetőeszköz is volt. A kereszténységben a tojás az újjászületés szimbóluma.

Már a 13. századból vannak írásos emlékeink a tojás festéséről. 1615-ben Strassburgban említik először “húsvéti tojás”-ként. Eredetileg a tojások egyszínűek voltak. A leginkább elterjedt szín Nyugat-Európában piros, Kelet-Európában pedig arany volt. Csak a 17. században kezdték többszínűvé festeni, illetve különféle mintákkal ellátni.

Magyarországon elterjedt a hímes tojás festése, melyhez a legkülönfélébb technikákat használják fel.

A húsvéti nyúl

A húsvéti nyúl a termékenység szimbóluma és először a húsvéti képeken a tojás mellet ábrázolták és a termékenység szimbóluma volt.

Bizáncban a nyúl az állatszimbolikában Krisztus jele volt. Léteznek más népszokások is, melyek kapcsolatba kerülnek a nyúllal.

A húsvéti bárány

A húsvéti bárány a fegyvertelenség szimbóluma a vadállatokkal szemben. Ezen kívül az ótestamentumban áldozati állat is volt. Napjainkban is a zsidó rituáléhoz tartozik pészáh ünepére bárányt vágni és elfogyasztani.

Más nemzetek húsvéti szokásai: 

Csehország

A cseheknél egy babona alapján nem szabad nagypénteken kenyeret sütni.

Flandria

Aki húsvét reggelén kihajol az ablakon, hogy jobban hallja a harangszót, 3 napos nyakmerevedést kap. Húsvét másnapján minden rendes család piknikkirándulást (“Pasquetta”) csinál. Ilyenkor többek között “Torta di Pasquetta”-t (sós süteményt) esznek főtt tojással és spenóttal.

Franciaország

Franciaországban a gyerekek csak húsvét hétfőjén kapják meg a tojásokat és az édességeket. Nagypéntektől húsvét hétfőig a keresztre feszített Jézus iránti gyász jeléül nem szólnak a harangok.

Görögország

Az ortodox görögöknél idén egybeesik a húsvét a keresztény húsvét idejével. A tojást pirosra festik és csak szombat este kezdik el enni.

Németország

Hamburgban régen az Elba folyó mentén húsvéti tüzeket gyújtottak.

Locsolás:

Régi magyar szokás húsvét másnapján a locsolás. Ilyenkor a fiúk meglocsolják a lányokat, hogy el ne hervadjanak. A lányok pedig megkínálják a fiúkat hidegkonyhai remekműveikkel, süteménnyel és persze itallal. Piros, vagy hímes tojást is választ a zsomporból, a kis kosárszerű edényből a legény.

Azok a legények pedig, akik már elfelejtették a locsolóverseket, vagy újítani szeretnének, találhatnak szalonképes és pikánsabb verseket egyaránt:

Tojásfestési ötletek gyerekeknek: 

A tojásokat nagyon sokféleképpen festhetjük, sőt ragaszthatjuk, szórhatjuk stb. Nem kell leragadni a legegyszerűbb módszernél.

Tojásfesték

Ezt talán nem is kell részletezni. A készen vásárolt tojásfestéket az elkészítési utasítás szerint kell alkalmazni.

Természetes festékek

Rendelkezésre állnak a tojás festéséhez a természetes festékek is. Ezek aztán tényleg engedélyezett élelmiszerszinezékek:

  • beige                                     hagymahéjjal főzni
  • kék                                         áfonyalében áztatni
  • barna                                    fekete teában áztatni
  • zöld                                       spenótlébe tenni
  • rózsaszín     málnaszörpbe tenni
  • piros                                     ecetes céklalébe tenni

Gyűrűs tojások

A normál tojásfestéket használom erre a célra. Kis edénykéket (pl. kávéscsészéket) töltök meg különféle magasságú festékekkel és ezekbe mártogatom a tojásokat. Az egyes festékek között meg kell szárítani a tojásokat !

Öves tojások

A tojás közepébe lehet egy tetszőleges széles övet festeni a következő módszerrel: A tojást befestem egy tetszőleges színnel, majd leszárítást követően a közepére húzok egy biciklibelsőből vágott 1-2 centi széles gyűrűt. Utána belemártom a másik fürdőbe. Leszárítás után leveszem róla a gumigyűrűt.

Hagymahéj

Egy edénybe jó sok vöröshagymahéjat teszek, majd felöntöm vízzel. Ebbe teszem a tojásokat, majd lassú tűzön fél órán át főzöm. Leszáradás után szalonnabőrrel fényesítem.

Levélrátét

Egy nylonharisnyába díszes levelet teszek, rá a tojást, majd a hegyes végénél szorosan megkötöm a harisnyát. A tojásokat vöröshagymahéjas lében főzöm. Utána leöblítem és leveszem róla a harisnyát. A levél mintázata alatt festetlen lesz a tojás.

Csepegtetett tojás

A megolvadt viaszból először a fehér tojásra csepegtetek, majd sárga festékfürdőbe teszem. Most az egész felülete sárga lesz, kivéve a petyegtetett részeket. Szárítás után folytatom a pettyezést, majd piros festékbe teszem. Most piros alapon fehér és sárga pettyes lesz. Újra csepegtetek és beleteszem a feketítő fürdőbe (sötétkék), amely egyben a tojás alapszíne is lesz. Így sötétkék alapon fehér-sárga-piros pettyes tojást kapok. A viaszt gyertya lángjánál megolvasztom, majd ronggyal letörlöm.

Karcolt tojás

Régen pásztoremberek készítették a karcolt tojásokat. A tojásokat sötét alapszínűre festem, majd tűvel karcolom rá a megfelelő mintát. A kész tojásokat szalonnával fényesítem.

Szivárványos tojás

Egy ausztrál barkács műsorban láttam az alábbi módszert: Egy vízzel teli tál felületére három-négy féle festék-spray-ből fújogatok egymás után mindig keveset. Egy drót végére hurkot hajlítok és ezzel merítem bele a tojást, majd azonnal ki is veszem. A felületére gyönyörűen rárakódik a festék és szivárványos lesz. Száradás után esetleg újra bele lehet meríteni. Tojásfestékkel alapozott tojást is szivárványosíthatok a módszerrel.

Rátétek

A festett tojásokra különféle kivágott rátéteket (karton, alufólia, öntapadós tapéta stb.) ragasztok.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!