Húsvéti képviselőfánk
Hozzávalók 15 darabhoz:
- 5 dkg vaj vagy margarin,
- csipetnyi só,
- 12-13 dkg liszt,
- 3 tojás,
- 15 dkg meggybefőtt,
- 4 dl tejszín,
- 2 teáskanál neszkávé,
- 3 dkg kristálycukor,
- 1 zacskó habfixáló,
- 4 evőkanál csokoládélikőr,
- 2 evőkanál porcukor vagy díszítő szórócukor,
- színes tojáscukor vagy drazsé.
Elkészítése:
Az égetett tésztához a vajat és a sót 1/8 liter vízbe tesszük, és felforraljuk. Egyszerre beleszórjuk az átszitált lisztet, és addig keverjük, amíg a tészta a fazék aljától és falától egy darabban elválik. Ekkor nagyobb keverőtálba tesszük, és rögtön beledolgozunk egy tojást. Rövid ideig hűlni hagyjuk, majd egymás után a többi tojást is beledolgozzuk. Nagyobb lyukú, csillagcsöves nyomózsákba töltjük. Két-három, sütőpapírral kibélelt tepsibe az égetett tésztából – egymástól elegendő távolságra – 7 cm hosszú tojás formákat nyomunk. Előmelegített sütőben, 225 fokon (gáztűzhelynél 4-es fokozaton) tepsinként kb. 25 perc alatt megsütjük. A forró képviselőfánkokat ollóval félbevágjuk, és hűlni hagyjuk. Közben a meggybefőttet lecsöpögtetjük. A tejszínt a neszkávéval és a cukorral kemény habbá verjük. Végül beleforgatjuk a habfixálót és hozzáadjuk a csokoládélikőrt. Kis lyukú, csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk, és a képviselőfánkok alját a habbal megtöltjük. A hab tetején a meggyet elosztjuk. A fánkok “kalapját” feltesszük, és porcukorral vagy szórócukorral meghintjük. Tetszés szerint színes tojáscukrokkal, drazsékkal díszítjük.
Elkészítési idő 1 óra 30 perc, darabonként 790 kJ (190 kcal), 3 g fehérje, 13 g zsír, 14 g szénhidrát.

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: