Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Foszlós fonott kalácskoszorú Ch

Foszlós fonott kalácskoszorú

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg grízes liszt,
  • 9 dkg kristálycukor,
  • 5 dkg vaj vagy margarin,
  • 2 tojás,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1,25 dl tej,
  • 1 zacskó vaníliás vagy vanillincukor,
  • 1/2 teás­kanál só,
  • 1 evőkanál ma­zsola,

a szóráshoz

  • porcukor vagy díszítő  szórócukor.

Elkészítése:

Az összemorzsolt élesztőt kevés liszttel, 1 teáskanál cukorral és kevés langyos tejjel elkeverjük, majd meleg helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet tálba szitáljuk, a cukorral, a vaníliás cu­korral, a sóval összekeverjük, és hozzá­adjuk a tojássárgáját. A vajat a tejbe  tesszük, és meglangyosítjuk. A kovászt a liszthez adjuk, rászórjuk a megmosott mazsolát, hozzáöntjük a langyos vajas tejet, és a tésztát bedagasztjuk. Jól ki­dolgozzuk, hogy ne ragadjon. Meleg he­lyen, letakarva kelni hagyjuk. A kelt tésztát átgyúrjuk, 3 cipóra  osztjuk, és rövid ideig kelni hagyjuk. Lisztezett deszkán a cipókat 70 cm-es hengerekké sodorjuk, egybefonjuk, ko­szorúvá formáljuk, és a végeket össze­nyomjuk. A koszorút kelni hagyjuk. A megkelt koszorút az elkevert to­jásfehérjével megkenjük, és előmelegí­tett sütőben 180 fokon (gáztűzhelynél  2-es fokozaton) rövid ideig sütjük. A sü­tőt 210 fokra (3-as fokozatra) kapcsol­juk, és a koszorút tojásfehérjével időnként megkenjük. Kb. 40 perc alatt aranyszínűre sütjük. A kihűlt koszorút porcukorral megszórjuk.

Elkészítési idő kb. 2 óra, ada­gonként kb. 1530 kJ (365 kcal), 9 g  fehérje, 8 g zsír, 60 g szénhidrát.

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!