Foszlós fonott kalácskoszorú
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg grízes liszt,
- 9 dkg kristálycukor,
- 5 dkg vaj vagy margarin,
- 2 tojás,
- 3 dkg élesztő,
- 1,25 dl tej,
- 1 zacskó vaníliás vagy vanillincukor,
- 1/2 teáskanál só,
- 1 evőkanál mazsola,
a szóráshoz
- porcukor vagy díszítő szórócukor.
Elkészítése:
Az összemorzsolt élesztőt kevés liszttel, 1 teáskanál cukorral és kevés langyos tejjel elkeverjük, majd meleg helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet tálba szitáljuk, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval összekeverjük, és hozzáadjuk a tojássárgáját. A vajat a tejbe tesszük, és meglangyosítjuk. A kovászt a liszthez adjuk, rászórjuk a megmosott mazsolát, hozzáöntjük a langyos vajas tejet, és a tésztát bedagasztjuk. Jól kidolgozzuk, hogy ne ragadjon. Meleg helyen, letakarva kelni hagyjuk. A kelt tésztát átgyúrjuk, 3 cipóra osztjuk, és rövid ideig kelni hagyjuk. Lisztezett deszkán a cipókat 70 cm-es hengerekké sodorjuk, egybefonjuk, koszorúvá formáljuk, és a végeket összenyomjuk. A koszorút kelni hagyjuk. A megkelt koszorút az elkevert tojásfehérjével megkenjük, és előmelegített sütőben 180 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) rövid ideig sütjük. A sütőt 210 fokra (3-as fokozatra) kapcsoljuk, és a koszorút tojásfehérjével időnként megkenjük. Kb. 40 perc alatt aranyszínűre sütjük. A kihűlt koszorút porcukorral megszórjuk.
Elkészítési idő kb. 2 óra, adagonként kb. 1530 kJ (365 kcal), 9 g fehérje, 8 g zsír, 60 g szénhidrát.

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: