Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Elzászi német kuglóf Húsvétra

Elzászi német kuglóf

Hozzávalók kb.16 szelethez:

  • 2 dl tej,
  • 2-3 dkg friss élesztő,
  • 50 dkg liszt,
  • 5 dkg kristálycukor,
  • 1 teáskanál só,
  • 2 tojás,
  • 20 dkg puha vaj,
  • 4-5 héj nélküli mandulabél,
  • 10 dkg mazsola,
  • 1 teáskanál porcukor,

a forma kikenéséhez

  • margarin
  • zsemlemorzsa.

Elkészítése:

A tejet meglangyosít­juk, felét az összemorzsolt élesztővel elkeverjük. Belevegyítünk 3-4 evőkanál lisztet, majd meleg helyen, letakarva 15 perc alatt kovásszá felfuttatjuk. Közben a keverőtálba szitált  maradék lisztet a tejjel, a cukor­ral, a sóval, a 2 tojással és a puha vajjal összegyúrjuk. Hozzáadjuk a kovászt, majd még egyszer jól átgyúrjuk. Tiszta konyharuhával le­takarjuk, és meleg helyen kb. 1 1/2 órát kelesztjük. Egy 1 1/2 liter űrtartalmú kuglóf­formát margarinnal vastagon ki­kenünk. Egyenletesen meghint­jük zsemlemorzsával, és bele­szórjuk a mandulát. A kelt tésztát a keverőtálból lisztezett deszkára borítjuk, és alaposan átgyúrjuk. Közben bele­dolgozzuk a mazsolát. A tésztát a kuglófformába tesszük, és továb­bi 30-45 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, 200 fo­kon (gáztűzhelynél 3-as fokoza­ton) kb. 1 órát sütjük. Szükség esetén (ha nagyon barnulna) a  tésztát a sütési idő felénél alu­fóliával letakarjuk. A készre sült kuglófot a formá­ban kb. 10 percig pihentetjük,  majd óvatosan kiborítjuk, és por­cukorral meghintjük. Tea vagy kávé mellé, hidegen vagy melegen egyaránt fogyaszt­hatjuk.

Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra, szeletenként kb. 1130 joule-t (270 kalóriát) tartalmaz.

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!