Elzászi német kuglóf
Hozzávalók kb.16 szelethez:
- 2 dl tej,
- 2-3 dkg friss élesztő,
- 50 dkg liszt,
- 5 dkg kristálycukor,
- 1 teáskanál só,
- 2 tojás,
- 20 dkg puha vaj,
- 4-5 héj nélküli mandulabél,
- 10 dkg mazsola,
- 1 teáskanál porcukor,
a forma kikenéséhez
- margarin
- zsemlemorzsa.
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, felét az összemorzsolt élesztővel elkeverjük. Belevegyítünk 3-4 evőkanál lisztet, majd meleg helyen, letakarva 15 perc alatt kovásszá felfuttatjuk. Közben a keverőtálba szitált maradék lisztet a tejjel, a cukorral, a sóval, a 2 tojással és a puha vajjal összegyúrjuk. Hozzáadjuk a kovászt, majd még egyszer jól átgyúrjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 1/2 órát kelesztjük. Egy 1 1/2 liter űrtartalmú kuglófformát margarinnal vastagon kikenünk. Egyenletesen meghintjük zsemlemorzsával, és beleszórjuk a mandulát. A kelt tésztát a keverőtálból lisztezett deszkára borítjuk, és alaposan átgyúrjuk. Közben beledolgozzuk a mazsolát. A tésztát a kuglófformába tesszük, és további 30-45 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 1 órát sütjük. Szükség esetén (ha nagyon barnulna) a tésztát a sütési idő felénél alufóliával letakarjuk. A készre sült kuglófot a formában kb. 10 percig pihentetjük, majd óvatosan kiborítjuk, és porcukorral meghintjük. Tea vagy kávé mellé, hidegen vagy melegen egyaránt fogyaszthatjuk.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra, szeletenként kb. 1130 joule-t (270 kalóriát) tartalmaz.

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: