Pozsonyi diós patkó
Hozzávalók
- 50 dkg liszt,
- 25 dkg vaj,
- 5 dkg porcukor,
- 2 egész tojás
- 3 tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- kevés hideg tej
- egy csipet só
töltelék
- 1/4 kg cukor
- 3-4 dl víz
- 30 dkg őrölt dió
- 20 dkg finom morzsa
- 1/2 citrom reszelt héja
- 8 dkg mazsola
- kevés törött fahéj
- kizsírozott tepsi
- tojás kenéshez
Elkészítése
50 dkg lisztből, 25 dkg vajból, 5 dkg porcukorból, 2 egész tojásból és 3 sárgájából, 3 dkg kevés hideg tejjel elkevert élesztőből és egy csipet sóból nem nagyon kemény, de nem is lágy tésztát gyúrunk, és jó erősen kidolgozzuk. Annyi részre osztjuk, ahány rudat vagy patkót csinálunk, és kis cipóformákat alakítunk belőlük. Ezeket néhány perc múlva vékonyra kinyújtjuk és megtöltjük a következő töltelékkel: 1/4 kg cukorból és 3-4 dl vízből szirupot főzünk, majd amikor kihűlt, belekeverünk 30 dkg őrölt diót, 20 dkg finom morzsát, 1/2 citrom reszelt héját, 8 dkg mazsolát és egy kevés törött fahéjat. A megtöltött és összecsavart tésztákat patkó alakúra formáljuk, kizsírozott tepsibe rakjuk és tojással megkenjük. Hűvös helyre tesszük és fél-egy óra múlva újra megkenjük. Ezután ismét pihentetjük fél órát. Kis lángon, lassan sütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: