Mákos koszorú
Hozzávalók
A tésztához
- 30 dkg liszt
- 5 dkg kristálycukor
- 2 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 3 dkg margarin
- 1,5 dl tej
- só
A töltelékhez
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg mazsola
- 8 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 dkg méz
- 4 cl rum
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dkg vaj
- 2,5 dl forró víz
- só,
- fahéj
A cukorbevonathoz
- 15 dkg porcukor
- 2 cl rum
- 4 cl víz
Elkészítése
A meglangyosított tejből, egy evőkanál lisztből, csipetnyi cukorral és az élesztővel kovászt készítünk. Langyos helyen, lefedve kétszeresére kelesztjük. A többi lisztből az összes hozzávalóval kelt tésztát készítünk, a megkelt kovásszal jól kidolgozzuk úgy, hogy az edény falától elváljon. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A darált mákot és az átválogatott mazsolát leforrázzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A cukrot és fűszereket elkeverjük a mézzel, a rummal, a reszelt citromhéjjal, hozzáadjuk az olvasztott vajat, mákot, mazsolát, és az egészet jól összedolgozzuk. A lisztezett deszkán a tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd elkenjük rajta tölteléket úgy, hogy a széleken 2 cm-es részt üresen hagyunk. Óvatosan feltekerjük, koszorúvá hajtjuk és a kivajazott sütőlemezre tesszük. Tetejét megvizezzük és éles késsel néhány helyen bevágjuk. Még negyedórán át kelesztjük, majd előmelegített sütőben (220°C) kb. 30 percig sütjük. A porcukorból a rummal és a vízzel szirupot keverünk, és a még forró koszorút bekenjük vele, majd jól kihűtjük és szeleteljük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: