Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Mákos koszorú

Mákos koszorú

Hozzávalók

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 3 dkg margarin
  • 1,5 dl tej

A töltelékhez

  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg mazsola
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg méz
  • 4 cl rum
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dkg vaj
  • 2,5 dl forró víz
  • só,
  • fahéj

A cukorbevonathoz

  • 15 dkg porcukor
  • 2 cl rum
  • 4 cl víz

Elkészítése

A meglangyosított tejből, egy evőkanál lisztből, csipetnyi cukorral és az élesztővel kovászt készítünk. Langyos helyen, lefedve kétszeresére kelesztjük. A többi lisztből az összes hozzávalóval kelt tésztát készítünk, a megkelt kovásszal jól kidolgozzuk úgy, hogy az edény falától elváljon. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A darált mákot és az átválogatott mazsolát leforrázzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A cukrot és fűszereket elkeverjük a mézzel, a rummal, a reszelt citromhéjjal, hozzáadjuk az olvasztott vajat, mákot, mazsolát, és az egészet jól összedolgozzuk. A lisztezett deszkán a tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd elkenjük rajta tölteléket úgy, hogy a széleken 2 cm-es részt üresen hagyunk. Óvatosan feltekerjük, koszorúvá hajtjuk és a kivajazott sütőlemezre tesszük. Tetejét megvizezzük és éles késsel néhány helyen bevágjuk. Még negyedórán át kelesztjük, majd előmelegített sütőben (220°C) kb. 30 percig sütjük. A porcukorból a rummal és a vízzel szirupot keverünk, és a még forró koszorút bekenjük vele, majd jól kihűtjük és szeleteljük.

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!