Karácsonyi teríték Robiéknál

Karácsonyi teríték Robiéknál

Pulyka sült

Hozzávalók:

töltelék

Elkészítése:

Egy jól kinőtt jérce-pulykát tisztítsunk meg, azután öntsük le forró vízzel, a melle alatt hasítsuk ki, és beleit gondosan kiszedve, máját és zúzáját tisztítsuk meg. Igen gondosan, ujjainkkal a nyakán benyúlva, vegyük ki az ételt tartó bögyét vigyázva, hogy a külső bőrt ne repesszük fel, mert a pulyka bögyét csak akkor tölthetjük jól meg. Az egész pulykát sózzuk meg kívül belül, készítsünk a bögyének tölteléket a következő módon.

Két egész zsemlyét áztassunk fél óráig tejben, azután csavarjuk ki jól, tegyük deszkára, vegyítsük fel három nyers tojással és 10 dkg igen apróra vagdalt fehér szalonnával, 3 keményre főtt és apróra vagdalt tojással; egy kávéskanál borsot, egy kávéskanál sót és apró zöldpetrezselyem-levelet is tegyünk bele; ezeket mind együtt gyúrjuk jól össze és tömjük a pulyka bögyébe. Felül a nyaknál kössük meg cérnával a bőrt, mert különben sütés közben könnyen kifordul a töltelék. Tegyük a pulykát tepsire, kenjük be vékonyan fagyos zsírral, öntsünk alá pár kanál vizet, eztán tegyük forró sütőbe másfél vagy 2 órára. Ezalatt többször forgassuk és mikor meg van, igyekezzünk minél melegebben felvagdalni, és tálaljuk hosszú tálba, alatta káposztával. A töltött bögyét külön kell nagy vékony szeletekbe vagdalni és a pecsenye körül káposztával vegyesen koszorúba rakni. Robi.

Hal

Hozzávalók:

Elkészítése:

Sokan panaszkodtak, hogy macerás frissen sütni a halat és igazuk is van. Mi ezt úgy szoktuk készíteni, hogy a halat előző nap készítsük el. Egy szép nagy süllőt (fej és farok nélkül, kibelezve) pár nappal előtte jól beirdalok és befűszerezem. Egy nappal Szenteste előtt, vagy aznap reggel sóban kisütöm – azaz egy kg sót elterítek tepsiben, ráhelyezem állítva a halat, és sütőben megsütöm. Ezután a hal hűtőben napokig eláll és harmad-negyednap is isteni finom hidegen, de melegítve is. Majonézes-hagymás burgonyával nagyon jó! Robi.

Filézett pulykamell

Hozzávalók:

Elkészítése:

Filézett pulykamellet szoktunk készíteni a karácsonyi ebédhez. Egy-két napig tejben áztatom, aztán jól megspékelem fokhagymával, baconnel és darált paradicsompaprikával. Befűszerezem, és sütőfóliába rakom (római tálba is lehet). Rakok alá egy kis bort, bele pár gerezd fokhagymát és meg fűszert. A pulykát beborítom bacon szeletekkel és fél fogpiszkálókkal narancskarikákat erősítek rá. Összekötöm a sütőzsákot, és sütőben megsütöm. Ez is eláll napokig és hidegen vékonyra szeletelve is jó. Robi.

Húsfondü

Hozzávalók:

saját fűszerkeverékem

Elkészítése:

A húsfondühöz nincs különösebb recept. Általában veszek 2-3-4 féle húst: csirkemell-, esetleg pulykamell-filé, sertés szűzpecsenye, kis db marha bélszín – ezek sülnek meg leghamarabb puhára. A húsokat úgy 2 cm-es kockákra vágom, és tetszés szerinti fűszerrel/fűszerkeverékkel bepácolom. Nagyon finom a Kotányi görög (gyros) fűszerkeveréke, de szeretjük a Steak fűszert is. Ízlés szerint bármilyen fűszert használhatsz szerintem.

Van saját fűszerkeverékem is, kicsit mediterrán jellegű (oregano, zsálya, bazsalikom, kakukkfű) és teszek bele kevés chilit. De van, aki a natúr húst süti, és csak a mártogatósok adják az ízt. Robi.

A mártogatósok:

A saláták:

Majonézes alma-póré saláta

Hozzávalók:

Elkészítése:

Tubusos majonézt kikeverek tejföllel, a szokásosnál picit több porcukrot teszek bele meg frissen őrölt borsot. Savanykás (pl. jonatán) almát vékony szeletkékre vágom, a pórét vékony karikákra, és belekeverem. Ennyi. Robi.

Krumpli saláta bécsi módra

Hozzávalók:

Öntet

Elkészítése:

Krumplit főzöl héjában. A lényeg, hogy lisztes, szétfövő!! legyen (sárga héj). Még melegen felszeleteled, így – melegen – leöntöd az öntettel (kb. 1 kilónyi krumplihoz), és kész. Hűtőbe vele, minimum egy órán át. Robi.

Címkék: ,
Tovább a blogra »