Karácsonyi sült pulyka
Hozzávalók:
- 1 egész pulya – én 3,6 kilósat vettem
- 25 dkg vaj
- 10 szelet füstölt zsírszalonna
- 1 citrom
- 1 narancs
- 1 csomag petrezselyem
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- 3 fej vöröshagyma
- 2 fej lila hagyma
- só
- bors
a mártáshoz:
- 1 dl bor
- 3 evőkanál mascarpone
a krumplipüréhez:
- krumpli
- vaj
- tej
- parmezán
- rukkola
a libazsírban sütött krumplihoz:
- krumpli
- libazsír
- só
- bors
- fokhagyma
a fűszeres, párolt répához:
- répa
- mandarinlé
- 2 darab szegfűszeg
- 1 kardamommag
- 1 rúd fahéj
- vaj
- kevés méz
Elkészítése:
Az egész pulykasütésnek egy titka van: nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon. Ehhez kell a szalonna és a vaj, a mell ugyanis annyira elveszíti a benne található nedvességet, hogy ehetetlen lesz. Nem érdemes baconnel bohóckodni, itt zsírra lesz szükség, én ezért vettem füstölt zsírszalonnát, amitől egészen pikáns ízt kap.
A vajat összekeverem a narancs levével és héjával, a citrom reszelt héjával, a petrezselyemmel, 2 teáskanál sóval, 1 teáskanál borssal és a kakukkfűvel – a legjobb, ha késes robotgépet használunk. Majd a pulyka bőrét a combjain és a mellen óvatosan fellazítom, és alátömködöm a vajat. Az ujjaimmal megpróbálom egészen előrenyomni a fűszervajat, hogy mindenhova jusson bőven. A maradék vajat betömöm a pulyka besózott hasába, és mellérakom a narancsot, a citromot és egy negyedekbe vágott lila hagymát.
A pulykát kívülről besózom, a combjának a végét összekötözöm, majd beborítom a füstölt szalonnával. Hagymával kibélelt tepsibe teszem, öntök alá 1 dl vizet és alufóliával beborítva mehet a sütőbe. 170 fokon kilónként 1 órán át sütjük. Majd az utolsó 20 percre levesszük róla a fóliát, meglocsoljuk a saját levével és rápirítjuk a bőrét.
Fontos, hogy 45 percig pihentessük a pulykát sütés után, hogy még szaftosabb legyen.
A pulyka kisült szaftjából mártást főztem. A visszamaradt pecsenyelevet leszűrtem, majd adtam hozzá egy kevés bort és a mascarponét, majd 3-5 percig főztem.
Köretnek közkívánatra krumplipürét csináltam, és idén került az asztalra fűszeres párolt répa is, ami a szezon legnagyobb meglepetése lett.
Én a krumplipürét szigorúan vajjal csinálom, és bár sokak szerint szabályellenes, gépi habverővel verem habosra, az állagát pedig tejjel lazítom fel. Ha nagyon puccos fajtát csinálok, akkor keverek hozzá parmezánt és egy kevés aprított rukkolát is.
Került még az asztalra libazsírban sütött krumpli is. Ehhez a krumplit előfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Egy serpenyőben libazsírt hevítünk, és ebben sütjük pirosra a krumplit, sózzuk, borsozzuk és dobunk mellé 1-2 gerezd fokhagymát.
A fűszeres párolt répához a répát felkarikáztam, majd felöntöttem mandarinlé és víz keverékével, adtam hozzá 2 darab szegfűszeget, 1 kardamommagot és 1 rúd fahéjat. Félkeményre főztem, majd vajon egy kevés mézzel és mandarinlével megpirítottam. Tánya
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: