Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Karácsonyi linzer

Karácsonyi linzer

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor nádcukorból
  • 1 tojás sárgája

a kenéshez

  • 1 tojás fehérje
  • 1 mokkáskanálnyi vanília kivonat
  • fél citrom reszelt héja

a díszítéshez

  • durvára tört dió,
  • török mogyoró,
  • natúr pisztácia,
  • kandírozott citrushéj,
  •  szeletelt mandula

az összeragasztáshoz

  • (házi)lekvár

Elkészítése:

A tésztát késes robotgépben elkészíteni a legegyszerűbb, egy-két gombnyomás és kész is. Beleteszem a porcukorral elkevert lisztet, hozzáadom a kis kockákra vágott hideg vajat, majd pár másodpercig nyomom a gombot, míg morzsásra keveri. Hozzáadom a tojássárgáját, a vanília kivonatot, meg a citrom reszelt héját és hagyom, hogy egy gombóccá alakuljon a tészta. Folpackba csomagolom, legalább fél órára hűtőbe teszem (lehet akár másnapig, de jól fagyasztható).

Ha nincs késes robotgép, akkor az ujjhegyekkel kell elmorzsolni a vajat, minél gyorsabban, hogy ne olvadjon nagyon meg.

Pihentetés után lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagúra nyújtom, formákat szúrok ki belőle, azokat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd minden második forma közepét kiszúrom egy kisméretű kiszúróval és mivel a tepsin teszem, már nem kell mozgatni, így szépen megtartja formáját.

A lyukas formák egy részét lekenem tojásfehérjével, megszórom durvára tört dióval, török mogyoróval, natúr pisztáciával, kandírozott citrushéjjal, süti gyöngyökkel, vagy szeletelt mandulával.

180oC-os sütőben sütöm 7-8 percig. Saját készítésű (barack)lekvárral ragasztom össze mikor kihűlnek, tetszés szerint meg lehet szórni porcukorral.

Kekszes dobozba akár két hetet is kibírnának, ha el nem fogynának. Gabojsza konyhája

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!