Karácsonyi linzer
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor nádcukorból
- 1 tojás sárgája
a kenéshez
- 1 tojás fehérje
- 1 mokkáskanálnyi vanília kivonat
- fél citrom reszelt héja
a díszítéshez
- durvára tört dió,
- török mogyoró,
- natúr pisztácia,
- kandírozott citrushéj,
- szeletelt mandula
az összeragasztáshoz
- (házi)lekvár
Elkészítése:
A tésztát késes robotgépben elkészíteni a legegyszerűbb, egy-két gombnyomás és kész is. Beleteszem a porcukorral elkevert lisztet, hozzáadom a kis kockákra vágott hideg vajat, majd pár másodpercig nyomom a gombot, míg morzsásra keveri. Hozzáadom a tojássárgáját, a vanília kivonatot, meg a citrom reszelt héját és hagyom, hogy egy gombóccá alakuljon a tészta. Folpackba csomagolom, legalább fél órára hűtőbe teszem (lehet akár másnapig, de jól fagyasztható).
Ha nincs késes robotgép, akkor az ujjhegyekkel kell elmorzsolni a vajat, minél gyorsabban, hogy ne olvadjon nagyon meg.
Pihentetés után lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagúra nyújtom, formákat szúrok ki belőle, azokat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd minden második forma közepét kiszúrom egy kisméretű kiszúróval és mivel a tepsin teszem, már nem kell mozgatni, így szépen megtartja formáját.
A lyukas formák egy részét lekenem tojásfehérjével, megszórom durvára tört dióval, török mogyoróval, natúr pisztáciával, kandírozott citrushéjjal, süti gyöngyökkel, vagy szeletelt mandulával.
180oC-os sütőben sütöm 7-8 percig. Saját készítésű (barack)lekvárral ragasztom össze mikor kihűlnek, tetszés szerint meg lehet szórni porcukorral.
Kekszes dobozba akár két hetet is kibírnának, ha el nem fogynának. Gabojsza konyhája
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: