Gőzölgő malacsült
Hozzávalók
- egy kb. 1,25 kg-os kicsontozott, bőrös malaccomb
- 1 csapott evőkanál só
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 kiskanál majoránna
- 2 gerezd fokhagyma
- 5-6 evőkanál olaj
- 3-4 dl húsleves (leveskockából is jó)
- 1 kiskanál paradicsompüré
- 1 mokkáskanál finomliszt
Elkészítése
A combot megmossuk, leszárogatjuk, majd bőrét egycentis távolságban hosszában is, keresztben is bevagdossuk. Egy peremes tepsibe jó kétujjnyi magasan vizet töltünk, nagy lángon fölforraljuk. A húst bőrös oldalával lefelé belefektetjük, 2-3 percig pároljuk.
Közben többször megmozgatjuk, hogy a lé a bőrt mindenütt érje, de a húsra ne jusson. Lecsöpögtetve kihűtjük. A sót a fűszerekkel meg a zúzott fokhagymával összekeverjük, alaposan a húsba dörzsöljük, de vigyázzunk, a bőrére ne kerüljön belőle. Az olajat az időközben szárazra törölgetett tepsiben megforrósítjuk, a húst körös-körül elősütjük benne. A levest a paradicsompürével és a liszttel simára keverjük, a comb alá öntjük. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190°C; légkeveréses sütőben 175°C) kb. 1,5 órán át sütjük, közben levével gyakorta meglocsoljuk. Fölszeletelve, levével együtt tálaljuk. Hagymás tört burgonya illik hozzá köretnek.
Italajánlat: száraz fehérbor (Egri zengő).
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: