Gombás ponty tejfölben sütve
Hozzávalók (6 személyre)
- 1 nagyobb ponty (kb. 2 kg),
- só
- 1 közepes vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 25 dkg csiperke őrölt bors,
- fél citrom leve
- 1 csapott evőkanál finomliszt
- 4 dl tejföl,
- 2 tojássárgája
- 1 kis csokor petrezselyem
Elkészítése
A pontyot lepikkelyezzük, megmossuk és vágódeszkára fektetjük. Fejét, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük. Az összes halcsontot – miután a fejből a méregfogát is kiszedtük – lábasba rakjuk. Kissé megsózzuk, a lehéjazott, apróra vágott vöröshagymát beleszórjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy jócskán ellepje. Nagy lángon fölforraljuk, majd 10-15 percig kis lángon főzzük. Egy tepsit kivajazunk, a kissé besózott pontyfiléket belefektetjük. A bort meg ugyanannyi leszűrt halalaplevet ráöntjük, megvajazott alufóliával letakarjuk, és közepesen forró sütőben (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) 15 percig sütjük. A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a maradék, fölolvasztott vajon kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével ízesítjük. A liszttel meghintjük, 1-2 percig pirítjuk, majd a tejföllel fölöntjük, és 2-3 percig forraljuk. A tűzről levéve a tojássárgájával dúsítjuk, és a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A félig puha halra öntjük, majd – immár fedetlenül – még 15 percig sütjük. Köretnek rizibizi illik hozzá.
Italajánlat: száraz fehérbor (Badacsonyi kéknyelű).
Elkészítési idő: 1 óra. Egy adag: 631 kcal / 2683 kJ.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: