Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Gombás ponty tejfölben sütve

Gombás ponty tejfölben sütve

Hozzávalók (6 személyre)

  • 1 nagyobb ponty (kb. 2 kg),
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 25 dkg csiperke őrölt bors,
  • fél citrom leve
  • 1 csapott evőkanál finomliszt
  • 4 dl tejföl,
  • 2 tojássárgája
  • 1 kis csokor petrezselyem

Elkészítése

A pontyot lepikkelyezzük, megmossuk és vágódeszkára fektetjük. Fejét, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük. Az összes halcsontot – miután a fejből a méregfogát is kiszedtük – lábasba rakjuk. Kissé megsózzuk, a lehéjazott, apróra vágott vöröshagymát beleszórjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy jócskán ellepje. Nagy lángon fölforraljuk, majd 10-15 percig kis lángon főzzük. Egy tepsit kivajazunk, a kissé besózott pontyfiléket belefektetjük. A bort meg ugyanannyi leszűrt halalaplevet ráöntjük, megvajazott alufóliával letakarjuk, és közepesen forró sütőben (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) 15 percig sütjük. A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a maradék, fölolvasztott vajon kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével ízesítjük. A liszttel meghintjük, 1-2 percig pirítjuk, majd a tejföllel fölöntjük, és 2-3 percig forraljuk. A tűzről levéve a tojássárgájával dúsítjuk, és a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A félig puha halra öntjük, majd – immár fedetlenül – még 15 percig sütjük. Köretnek rizibizi illik hozzá.

Italajánlat: száraz fehérbor (Badacsonyi kéknyelű).

Elkészítési idő: 1 óra.                                           Egy adag: 631 kcal / 2683 kJ.

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!