Debreceni malaclapocka
Hozzávalók
- 1-1,2 kg hosszúkás darab malaclapocka (lehet comb, dagadó vagy épp húsos hasaalja is)
- só
- őrölt bors
- 3 zsemle
- 2 tojás
- 1 kiskanál szárított majoránna
- 1 kiskanál fölaprított petrezselyem
- 2-3 szál debreceni 2-3 evőkanál olaj
Elkészítése
A húst megmossuk, bőrös oldalával lefelé deszkára fektetjük, majd kicsontozzuk. Aki még sose csinált ilyet, ne ijedjen meg, a csont mellett apró vágásokkal haladva nem olyan nehéz művelet. Ezután középről jobbra is, balra is lapjában bevágjuk, majd kihajtjuk, hogy tölteni lehessen. Húsos részét sóval és borssal bedörzsöljük, vigyázva, nehogy a fűszerek a bőrére kerüljenek. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, majd a tojásokkal, a majoránnával és a petrezselyemmel összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egyenletesen a húsra kenjük, hosszában a debreceniket belefektetjük. A lapockát eredeti formájára visszahajtjuk, vékony spárgával – ahogyan a sonkát is szokás – átkötözzük. Enyhén megolajozott alufóliába csomagoljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) 1 óra 20 percig sütjük. A fóliából kibontva, változatlan lánggal további 35 perc alatt szép pirosra sütjük. Fölszeletelve tálaljuk. Köretnek vajas burgonya és valamilyen friss saláta illik hozzá.
Italajánlat: száraz vörösbor (Szekszárdi kadarka).
Elkészítési idő: 2 óra 35 perc. Egy adag: 591 kcal / 2471 kJ.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: