Hozzávalók (4 rúd)
a tésztához:
a töltelékekhez:
a tepsi kikenéséhez:
a tészta lekenéséhez:
Elkészítése
A tésztához az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut. A kétféle lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután az élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral és a rummal összekeverjük. A máktölteléket ugyanígy készít-jük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyett tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk, ugyancsak behűtjük. (A mazsolát sütés előtt 1-2 nappal áztassuk rumba, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.) Másnap a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vékony, tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk. Kettőt mák-, kettőt pedig diótöltelékkel megkenünk, majd felcsavarjuk és kivajazott tepsibe rakjuk. A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben. Két tojássárgájával megkenjük, bő fél órán át pihentetjük. Ezután újból lekenjük a maradék két tojássárgájával. Villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) 1 órán át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Ez a mennyiség kb. 50-50 szelethez elegendő.
Italajánlat: édes fehérbor Tokaji Szamorodni Édes.
Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés. Egy adag: 377 kcal / 1576 kJ.