Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Bejgli gazdagon

Bejgli gazdagon

Hozzávalók (4 rúd)

a tésztához:

  • 3 dkg élesztő,
  • 0,5 dl tej,
  • 3 kiskanál kristálycukor,
  • 50 dkg finomliszt
  • 50 dkg rétesliszt,
  • 50 dkg margarin,
  • 50 dkg porcukor,
  • 6 tojássárgája,
  • 0,5 dl rum,
  • 2 evőkanál tejföl,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 csapott evőkanál só,
  • a tészta nyújtásához:
  • kb. 15 dkg finomliszt,

a töltelékekhez:

  • 40 dkg darált dió
  • 40 dkg mák,
  • 40 dkg porcukor,
  • 24 dkg mazsola,
  • 2-3 citrom reszelt héja,
  • 2 csomag vaníliás cukor,
  • kb. 1 dl rum,
  • 1-1,5 dl forralt, kihűtött tej,

a tepsi kikenéséhez:

  • 2-3 dkg vaj,

a tészta lekenéséhez:

  • 4 tojássárgája

Elkészítése

A tésztához az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut. A kétféle lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután az élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral és a rummal összekeverjük. A máktölteléket ugyanígy készít-jük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyett tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk, ugyancsak behűtjük. (A mazsolát sütés előtt 1-2 nappal áztassuk rumba, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.) Másnap a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vékony, tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk. Kettőt mák-, kettőt pedig diótöltelékkel megkenünk, majd felcsavarjuk és kivajazott tepsibe rakjuk. A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben. Két tojássárgájával megkenjük, bő fél órán át pihentetjük. Ezután újból lekenjük a maradék két tojássárgájával. Villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) 1 órán át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Ez a mennyiség kb. 50-50 szelethez elegendő.

Italajánlat: édes fehérbor Tokaji Szamorodni Édes.

Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés.                                 Egy adag: 377 kcal / 1576 kJ.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!