Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Székely káposzta

Székely káposzta

Hozzávalók

  • 70 dkg sertéscomb vagy -lapocka,
  • 1 közepes vöröshagyma,
  • 3 evőkanál olaj, fél evőkanál pirospaprika,
  • fél mokkáskanál őrölt bors ,
  • fél mokkáskanál majoránna,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom , (télen 2 evőkanál lecsó),
  • 80 dkg savanyú káposzta,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt

Elkészítése

A húst megtisztítjuk, és 1×1 centis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk, és a hússal együtt az olajon fehéredésig sütjük. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és egy kevés vizet öntünk rá. Megsózzuk, borssal, majoránnával, zúzott fokhagymával ízesítjük, és a kicsumázott, nagyon apró kockákra vágott paprikát és a paradicsomot vagy a lecsót is hozzáadjuk. Kis lángon, lefödve körülbelül 45 perc alatt félpuhára pároljuk, közben, ha zsírjára sül, mindig egy kevés vizet öntünk alá. A káposztát, ha túl savanyúnak találjuk, kissé kimossuk, és kinyomkodjuk. Ezután szálait, mert általában túl hosszúak, egy-két vágással rövidebbre aprítjuk. A félkész pörköltbe keverjük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Továbbra is kis lángon, lefödve még körülbelül 50 percig pároljuk. Közben elfövő levét vízzel pótoljuk. Akkor jó, ha a hús és a káposzta egyszerre puhul meg. A tejfölt a liszttel simára keverjük, és a káposztát ezzel sűrítjük. (A székely káposzta nem székely étel, hanem egy Székely nevű úriemberről kapta a nevét)

Italajánlat: száraz fehérbor Somlói Hárslevelű ’98.

Elkészítési idő: 2 óra.                                          Egy adag: 670 kcal / 281 kJ.

Jótanács:

  • A káposztával együtt egy maréknyi átválogatott és megmosott rizst vagy árpagyöngyöt is főzhetünk bele.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!