Székely káposzta
Hozzávalók
- 70 dkg sertéscomb vagy -lapocka,
- 1 közepes vöröshagyma,
- 3 evőkanál olaj, fél evőkanál pirospaprika,
- só
- fél mokkáskanál őrölt bors ,
- fél mokkáskanál majoránna,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom , (télen 2 evőkanál lecsó),
- 80 dkg savanyú káposzta,
- 2 dl tejföl,
- 1 púpozott evőkanál finomliszt
Elkészítése
A húst megtisztítjuk, és 1×1 centis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk, és a hússal együtt az olajon fehéredésig sütjük. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és egy kevés vizet öntünk rá. Megsózzuk, borssal, majoránnával, zúzott fokhagymával ízesítjük, és a kicsumázott, nagyon apró kockákra vágott paprikát és a paradicsomot vagy a lecsót is hozzáadjuk. Kis lángon, lefödve körülbelül 45 perc alatt félpuhára pároljuk, közben, ha zsírjára sül, mindig egy kevés vizet öntünk alá. A káposztát, ha túl savanyúnak találjuk, kissé kimossuk, és kinyomkodjuk. Ezután szálait, mert általában túl hosszúak, egy-két vágással rövidebbre aprítjuk. A félkész pörköltbe keverjük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Továbbra is kis lángon, lefödve még körülbelül 50 percig pároljuk. Közben elfövő levét vízzel pótoljuk. Akkor jó, ha a hús és a káposzta egyszerre puhul meg. A tejfölt a liszttel simára keverjük, és a káposztát ezzel sűrítjük. (A székely káposzta nem székely étel, hanem egy Székely nevű úriemberről kapta a nevét)
Italajánlat: száraz fehérbor Somlói Hárslevelű ’98.
Elkészítési idő: 2 óra. Egy adag: 670 kcal / 281 kJ.
Jótanács:
- A káposztával együtt egy maréknyi átválogatott és megmosott rizst vagy árpagyöngyöt is főzhetünk bele.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: