Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Pulykamell sajtmártással

Pulykamell sajtmártással

Hozzávalók:

  • 4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os pulykamellfilé,
  • 1 csapott kiskanál só,
  • fél mokkáskanál őrölt fekete bors,

a mártáshoz:

  • 4 dl tej,
  • 10 dkg reszelt eidami,
  • 10 dkg márványsajt,
  • 4 dkg vaj (esetleg 4 evőkanál olaj),
  • 2 csapott evőkanál finomliszt,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 dl tejszín,
  • 1 tojássárgája,
  • 2-3 evőkanál száraz fehérbor,
  • őrölt fehér bors,
  • só,

a sütéshez:

  • 4 evőkanál olaj

Elkészítése:

A hússzeleteket kissé kiverjük, inas részeit bevágjuk, megsózzuk, megborsozzuk és félretesszük. A mártáshoz a tejet felforraljuk, a kétféle sajtot beleszórjuk, és kevergetve felolvasztjuk. A vajat ugyancsak felolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne, félidőben a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. A sajtos tejet ráöntjük, habverővel folyamatosan keverve 3-4 perc alatt mártás sűrűségűre főzzük. A tűzről lehúzzuk  esetleg át is szűrhetjük, hogy még bársonyosabb legyen , majd a tejszínnel elhabart tojássárgájával dúsítjuk. Ez a művelet a legírozás. Végül a fehérborral ízesítjük, kissé megborsozzuk, ha kell, megsózzuk. Az olajat serpenyőbe töltjük, kissé megmelegítjük és a húst oldalanként 3-3 perc alatt megsütjük rajta. Papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük, majd a sajtmártással leöntjük. Párolt rizs és zöldségek illenek köretnek hozzá.

Italajánlat: száraz fehérbor Badacsonyi Rajnai Rizling ’99.

Elkészítési idő: 50 perc.                                      Egy adag: 636 kcal / 2659 kJ.

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!