Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Gesztenyével töltött pulykamell

Gesztenyével töltött pulykamell

Hozzávalók:

  • 60 dkg gesztenye (tisztítva kb. 45 dkg)
  • 80 dkg pulykamellfilé
  • 2 zsemle
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 2 tojás
  • 1 csapott kiskanál őrölt bors
  • fél kiskanál reszelt szerecsendió
  • 1 csapott evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál paradicsompüré

a sütéshez és a fólia megkenéséhez:

  • 6 evőkanál olaj

a párolt aszalt szilvához:

  • 60 dkg kimagozott aszalt szilva
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

A gesztenyét megmossuk, megtörölgetjük, majd egy éles kiskéssel nyersen meghámozzuk, vagyis külső kemény burkát lefejtjük. Ezután lábasba szórjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Csipetnyit megsózzuk, és kis lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Amikor kész, leszűrjük, hűlni hagyjuk. Közben a pulykamellfilét lapjában elfelezzük, de nem vágjuk végig, hanem széthajtjuk. Így egy nagy, nyitott szeletet kapunk, ami még mindig túl vastag ahhoz, hogy megtölthessük, ezért az előbbi műveletet még egyszer megismételjük. Az így kapott nagy hússzeletet azután kisujjnyi vastagságú téglalappá verjük. Mindkét oldalát enyhén megsózzuk, majd megolajozott alufólia lapra fektetjük. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk és a gesztenyével együtt ledaráljuk. A darált sertéshússal és a tojással összekeverjük. Egy csapott evőkanál sóval ízesítjük, a borssal és a szerecsendióval fűszerezzük. Ezt a tölteléket egy csíkban a pulykamellre halmozzuk, és a fólia segítségével föltekerjük. Tepsibe fektetjük, 4 evőkanál olajat aláöntünk, és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) 45 percig sütjük. Amikor a pecsenye kész, a tepsiben összegyűlt levét lábasba töltjük, a liszttel simára keverjük, a paradicsompürével ízesítjük, kb. 2,5 deci vizet hozzáöntünk, és kevergetve fölforraljuk. Ha túl sűrű lenne, még egy kevés vízzel hígítjuk. A töltött pulykamellet a fóliából kibontjuk, kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, és tálra rakjuk. Köretnek burgonyapürét és párolt aszalt szilvát kínálunk hozzá. A pecsenye levét külön mártásos csészében adjuk az asztalra. A párolt aszalt szilvához a gyümölcsöt lábasba tesszük, annyi vizet (vagy vörösbort) öntünk rá, amennyi ellepi, a cukorral ízesítjük, és lefödve, kis lángon kb. 10 perc alatt puhára pároljuk. Ezután leszűrjük, ha kell, kimagvaljuk, majd az olvasztott vajon megfuttatjuk.

Elkészítési idő: 2 óra 20 perc.                              Egy adag: 735 kcal / 3073 kJ.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!