Brassói pulykapecsenye
Hozzávalók
- 1,2 kg burgonya,
- só
- 70-80 dkg kicsontozott, lebőrözött pulyka felsőcomb
- 8- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 evőkanál olaj 6 gerezd fokhagyma
- 1 csapott kiskanál paradicsompüré
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
a burgonya sütéséhez:
- bőven olaj
a díszítéshez:
- 1 kis csokor petrezselyem
Elkészítése
A burgonyát kefével dörzsölgetve jól megmossuk, majd kb 1 kiskanálnyi sóval ízesített vízben, a héjában megfőzzük, leszűrjük. A pulyka felsőcombot kicsontozzuk, bőrét lefejtjük, húsát rostjaira merőlegesen, kisujjnyi vastagon felszeleteljük, majd lehetőleg továbbra is a rostokra merőlegesen csíkokra vágjuk. A szalonnát ugyancsak vékony csíkokra metéljük, és az olajon, lábasban, kevergetve kb. 2 perc alatt üvegesre sütjük. A húst hozzáadjuk, további 3-4 percig sütjük, ezalatt körös-körül kifehéredik. A présen áttört fokhagyma felével, a paradicsompürével, a borssal és 1 csapott kiskanálnyi sóval ízesítjük. 2 deci vizet aláöntünk, majd lefödve, kis lángon, kb. 40 perc alatt vaj puhára pároljuk. Az utolsó 4-5 percre a maradék fokhagymát is hozzáadjuk, ha kell utána ízesítjük. Amikor kész, fedelét levesszük, a húst nagy lángon 3-4 perc alatt zsírjára sütjük. Ezzel kész is a brassói. Aki szereti, szaftosabbra is főzheti. Ehhez 1 csapott evőkanálnyi lisztet 2-2,5 deci hideg vízzel simára keverünk, a puha húsra öntjük, és kevergetve 2-3 percig forraljuk, így kellemesen sűrű leve lesz. Megkóstoljuk, egy kicsit utána ízesítjük. A puha burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk. Bő, félliternyi forró olajba szórjuk, és néhány perc alatt megsütjük. Legkényelmesebb olajsütőben sütni. Ha kész, szűrőlapáttal kiemeljük, papírtörlőre halmozva a felesleges zsiradékot leitatjuk róla, végül a hússal összeforgatjuk.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc. Egy adag: 881 kcal / 3580 kJ.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: