Stollen
Német ünnepi kalács, adventkor, karácsonykor nem hiányozhat az asztalról, jellegzetes alakja eredetileg a pólyába bugyolált kis Jézust idézi, ez magyarázza a külső fehér (porcukor) réteget is. Évszázadok óta mindig kerül bele szárított gyümölcs, esetleg mandula és egyéb magok, de manapság már túrós, mákos stb. változatban is kapható.
Hozzávalók kb. 10 szelethez:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg mazsola
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg cukor
- fél kiskanál őrölt fahéj
- fél kiskanál szegfűszeg
- 1 csipet só
- 2,5 dkg élesztő
- 1,25 dl tej
- 1 tojás
- 10 dkg vaj
- 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
- 4 dkg cukrozott narancs
- 3 dkg zöld pisztácia
- 4 dkg vaj a kenéshez
Elkészítése:
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, és egy pici cukorral és liszttel futtassuk fel. A többi hozzávalót a tojás kivételével egy tálban alaposan keverjük össze, és a felfuttatott élesztővel gyúrjuk tésztává. Langyos helyen kelesszük a duplájára (kb. fél óra), majd borítsuk lisztezett deszkára, és nyújtsuk ki. A nyújtófával nyomjunk a közepébe egy hosszanti mélyedést. Ide hajtsuk be a tészta vastagabbik szélét, ettől egy dudor lesz a tészta közepén, így kapja a süteményre jellemző formát. Egyengessük el úgy a tésztát, hogy a dudor két oldalán egyenletes magasságú legyen. Langyos helyen ismét kelesszük meg, majd 180 °C-os sütőben kb. 1 óráig süssük. Ha nagyon sötét kezdene lenni a teteje, 160 °C-ra vegyük le a sütő hőmérsékletét. Tűpróbával a közepét ellenőrizzük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd a 4 dkg olvasztott vajjal kenjük meg a külsejét, és hintsük meg vastagon porcukorral. Ettől a kéregtől tartósabb lesz a kalács.
Elkészítési idő: 40 perc • Kelesztés: 50 perc • Sütés: 60 perc
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: