Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Stollen - a német kalács

Stollen

Német ünnepi kalács, adventkor, karácsonykor nem hiányozhat az asztalról, jellegzetes alakja eredetileg a pólyába bugyolált kis Jézust idézi, ez magyarázza a külső fehér (porcukor) réteget is. Évszázadok óta mindig kerül bele szárított gyümölcs, esetleg mandula és egyéb magok, de manapság már túrós, mákos stb. változatban is kapható.

Hozzávalók kb. 10 szelethez:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg cukor
  • fél kiskanál őrölt fahéj
  • fél kiskanál szegfűszeg
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,25 dl tej
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
  • 4 dkg cukrozott narancs
  • 3 dkg zöld pisztácia
  • 4 dkg vaj a kenéshez

Elkészítése:

Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, és egy pici cukorral és liszttel futtassuk fel. A többi hozzávalót a tojás kivételével egy tálban alaposan keverjük össze, és a felfuttatott élesztővel gyúrjuk tésztává. Langyos helyen kelesszük a duplájára (kb. fél óra), majd borítsuk lisztezett deszkára, és nyújtsuk ki. A nyújtófával nyomjunk a közepébe egy hosszanti mélyedést. Ide hajtsuk be a tészta vastagabbik szélét, ettől egy dudor lesz a tészta közepén, így kapja a süteményre jellemző formát. Egyengessük el úgy a tésztát, hogy a dudor két oldalán egyenletes magasságú legyen. Langyos helyen ismét kelesszük meg, majd 180 °C-os sütőben kb. 1 óráig süssük. Ha nagyon sötét kezdene lenni a teteje, 160 °C-ra vegyük le a sütő hőmérsékletét. Tűpróbával a közepét ellenőrizzük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd a 4 dkg olvasztott vajjal kenjük meg a külsejét, és hintsük meg vastagon porcukorral. Ettől a kéregtől tartósabb lesz a kalács.

Elkészítési idő: 40 perc                  • Kelesztés: 50 perc                        • Sütés: 60 perc

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!