Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Diétás Karácsony

Vargányaleves zöldségcsíkokkal

Elkészítési idő: 2 óra áztatás + 45 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 dkg szárított vargánya
  • 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, póré- vagy vöröshagyma)
  • 1 evőkanál ghí
  • só,
  • őrölt fekete bors

Elkészítése:

A gombát 8 dl vízbe, 2 órára beáztatjuk, majd alacsony lángon feltesszük főni. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és szép vékony csíkokra szeleteljük. Felforrósított vajon az egészet megfuttatjuk, majd a gombát a levével együtt ráöntjük. Még pár percig tovább főzzük, sózzuk, borsozzuk, és a leveszöldséghez csomagolt petrezselyemmel megszórjuk, majd forrón tálaljuk.

Szezámmagos pulykamell-falatkák

Elkészítési idő: 10 perc pácolás + 40 perc

Hozzávalók 6 személyre:

  • 60 dkg pulykamell, 3-4 cm-es kockákra vágva
  • 3-4 evőkanál tamari szójaszósz
  • fél diónyi friss gyömbér, finomra reszelve
  • 1 kiskanál durvára őrölt négybors-keverék
  • 1 kiskanál durvára őrölt koriandermag
  • 20 dkg sütőtök, 2-3 cm-es kockára vágva
  • 1 nagyobb alma, 2-3 cm-es kockára vágva
  • 10 dkg szezámmag
  • 5 evőkanál szűz olívaolaj
  • 10-12 szem aszalt szilva
  • 0,5 dl száraz vörösbor

Elkészítése:

A húst a szójaszósszal, a gyömbérrel, a borssal, a korianderrel és egy kis sóval ízesítjük. Néhányszor, lazán átkeverjük, és 10 percre félretesszük pácolódni. Közben előkészítjük, feldaraboljuk a zöldségeket. Ezt követően a pulykamell darabkákat a szezámmagban egyenként megforgatjuk. Serpenyőben, 3 evőkanál felforrósított olajon, 1-2 percenként átkeverve, a húst megsütjük. Ezzel párhuzamosan a többi lángon is dolgozunk. Az egyikre egy kis edényben az aszalt szilvát a borral feltesszük melegedni, és 4-5 percig pároljuk. Két kis serpenyőbe pedig 1-1 evőkanál olajat teszünk, és az egyikben a sütőtököt 6-7 percig, a másikban pedig az almát 2-3 percig pirítjuk. Amikor minden elkészült, és kézmelegre hűlt, akkor a húsokat egyenként fogvájóval megtűzzük, majd a szilvával, a sütőtőkkel és az almával együtt tálra rendezve tálaljuk. Rozs vagy egyéb teljes kiőrlésű kenyérféleséget kínálunk mellé.

Rostonsült tofu tejszínes gesztenyével

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg natúr tofu, 8 egyenlő szeletre vágva
  • 1 kiskanál szárított kakukkfű
  • 2 evőkanál szűz olívaolaj
  • 2 dkg ghí
  • 20 szem főtt gesztenye
  • 1 mokkáskanál morzsolt rózsabors
  • 1 kiskanál kukorica- vagy rizsliszt
  • 2 dl zabtejszín
  • 2 közepes sárgarépa, hosszában szeletekre vágva
  • 0,5 dl félszáraz fehérbor

Elkészítése:

Közben a tofuszeleteket megsózzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük, és a forró olajban egyszer megfordítva megsütjük. A ghít egy másik serpenyőben felmelegítjük, és a gesztenyéket 2-3 percig pirítjuk, majd a rózsaborssal és a liszttel meghintjük, sózzuk, és a tejszínnel felöntve 3-4 percig forraljuk. A megsült tofuszeleteket a serpenyőből kivesszük, és a visszamaradt zsiradékon a sárgarépaszeleteket pár percig pirítjuk. Kissé megsózzuk, és a fehérbort ráöntjük. Tálaláskor a tofut a tejszínes gesztenyével és a sárgarépával kínáljuk.

Kardamomos-sárgarépás pohárkrém

Elkészítési idő: 45-50 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dkg nyers nádcukor
  • 4 közepes sárgarépa
  • 3-4 evőkanál víz
  • 2 dl rizstejszín
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt kardamom
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál szeletelt, pirított mandula

Elkészítése:

A cukrot megkaramellizáljuk (alacsony hőfokon megolvasztjuk), a finomra reszelt répát rádobjuk, és a vizet rálöttyintjük. A tejszínt beleöntjük, a fűszerekkel megszórjuk, és fél órán át lassan, takaréklángon, néha megkeverve, lefedve, teljesen pépesre főzzük. Amikor elkészült, kelyhekbe adagoljuk, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálalásig hűtőszekrényben tartjuk. Tálalás előtt a mandulával meghintjük.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!