Vargányaleves zöldségcsíkokkal
Elkészítési idő: 2 óra áztatás + 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 dkg szárított vargánya
- 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, póré- vagy vöröshagyma)
- 1 evőkanál ghí
- só,
- őrölt fekete bors
Elkészítése:
A gombát 8 dl vízbe, 2 órára beáztatjuk, majd alacsony lángon feltesszük főni. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és szép vékony csíkokra szeleteljük. Felforrósított vajon az egészet megfuttatjuk, majd a gombát a levével együtt ráöntjük. Még pár percig tovább főzzük, sózzuk, borsozzuk, és a leveszöldséghez csomagolt petrezselyemmel megszórjuk, majd forrón tálaljuk.
Szezámmagos pulykamell-falatkák
Elkészítési idő: 10 perc pácolás + 40 perc
Hozzávalók 6 személyre:
- 60 dkg pulykamell, 3-4 cm-es kockákra vágva
- 3-4 evőkanál tamari szójaszósz
- fél diónyi friss gyömbér, finomra reszelve
- 1 kiskanál durvára őrölt négybors-keverék
- 1 kiskanál durvára őrölt koriandermag
- só
- 20 dkg sütőtök, 2-3 cm-es kockára vágva
- 1 nagyobb alma, 2-3 cm-es kockára vágva
- 10 dkg szezámmag
- 5 evőkanál szűz olívaolaj
- 10-12 szem aszalt szilva
- 0,5 dl száraz vörösbor
Elkészítése:
A húst a szójaszósszal, a gyömbérrel, a borssal, a korianderrel és egy kis sóval ízesítjük. Néhányszor, lazán átkeverjük, és 10 percre félretesszük pácolódni. Közben előkészítjük, feldaraboljuk a zöldségeket. Ezt követően a pulykamell darabkákat a szezámmagban egyenként megforgatjuk. Serpenyőben, 3 evőkanál felforrósított olajon, 1-2 percenként átkeverve, a húst megsütjük. Ezzel párhuzamosan a többi lángon is dolgozunk. Az egyikre egy kis edényben az aszalt szilvát a borral feltesszük melegedni, és 4-5 percig pároljuk. Két kis serpenyőbe pedig 1-1 evőkanál olajat teszünk, és az egyikben a sütőtököt 6-7 percig, a másikban pedig az almát 2-3 percig pirítjuk. Amikor minden elkészült, és kézmelegre hűlt, akkor a húsokat egyenként fogvájóval megtűzzük, majd a szilvával, a sütőtőkkel és az almával együtt tálra rendezve tálaljuk. Rozs vagy egyéb teljes kiőrlésű kenyérféleséget kínálunk mellé.
Rostonsült tofu tejszínes gesztenyével
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg natúr tofu, 8 egyenlő szeletre vágva
- só
- 1 kiskanál szárított kakukkfű
- 2 evőkanál szűz olívaolaj
- 2 dkg ghí
- 20 szem főtt gesztenye
- 1 mokkáskanál morzsolt rózsabors
- 1 kiskanál kukorica- vagy rizsliszt
- 2 dl zabtejszín
- 2 közepes sárgarépa, hosszában szeletekre vágva
- 0,5 dl félszáraz fehérbor
Elkészítése:
Közben a tofuszeleteket megsózzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük, és a forró olajban egyszer megfordítva megsütjük. A ghít egy másik serpenyőben felmelegítjük, és a gesztenyéket 2-3 percig pirítjuk, majd a rózsaborssal és a liszttel meghintjük, sózzuk, és a tejszínnel felöntve 3-4 percig forraljuk. A megsült tofuszeleteket a serpenyőből kivesszük, és a visszamaradt zsiradékon a sárgarépaszeleteket pár percig pirítjuk. Kissé megsózzuk, és a fehérbort ráöntjük. Tálaláskor a tofut a tejszínes gesztenyével és a sárgarépával kínáljuk.
Kardamomos-sárgarépás pohárkrém
Elkészítési idő: 45-50 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg nyers nádcukor
- 4 közepes sárgarépa
- 3-4 evőkanál víz
- 2 dl rizstejszín
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt kardamom
- 1 csipet só
- 3 evőkanál szeletelt, pirított mandula
Elkészítése:
A cukrot megkaramellizáljuk (alacsony hőfokon megolvasztjuk), a finomra reszelt répát rádobjuk, és a vizet rálöttyintjük. A tejszínt beleöntjük, a fűszerekkel megszórjuk, és fél órán át lassan, takaréklángon, néha megkeverve, lefedve, teljesen pépesre főzzük. Amikor elkészült, kelyhekbe adagoljuk, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálalásig hűtőszekrényben tartjuk. Tálalás előtt a mandulával meghintjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: