Zöldborsóleves
Hozzávalók:
- 1 kg friss zöldborsó
- kb 10 szál borsóhéj
- egy nagyobb fej hagyma
- egy szál friss sárgarépa
- olaj
- 2 kanálnyi liszt
- egy kis pirospaprika
- 2 l víz
- még egy fél zacskó mélyhűtött borsó
- só
- pici bors
- 1 teáskanálnyi cukor
- 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
- 2 csomag apróra vágott friss petrezselyem
A csipetkéhez
- 1 tojás
- só
- liszt
Elkészítése:
1 kg friss zöldborsót megpucolok. Kb 10 szál borsóhéjat megtartok. Egy nagyobb fej hagymát, egy szál friss sárgarépával apróra vágok. Olajat hevítek, megfonnyasztom a hagymát előbb, majd a répát is. Rádobok 2 kanálnyi lisztet, picit hagyom pirulni. Ha már színeződik, lehúzom a tűzről és megszórom egy kis pirospaprikával. Felöntöm 2 l vízzel. Beleöntöm a pucolt a borsót, sőt még egy fél zacskó mélyhűtöttet is, mert szeretem ha van anyag a levesben. A borsó héjat is hozzáadom (persze előtte megmosom). Sózom, picit borsozom. Egy teáskanálnyi cukrot és még egy teáskanálnyi szódabikarbónát adok hozzá. Előbbi a finom borsó íz miatt, utóbbi, hogy szép zöld maradjon a borsó. (ezeket a borsófőzelékbe is bele szoktam tenni). Ha már puha a borsó, hozzáadok 2 csomag apróra vágott friss petrezselymet is. Gyorsan kikeverek 1 tojást sóval és liszttel, azaz csipetkét készítek. Ha már forr a leves kiskanállal beleszaggatom a levesbe a csipetkét. Alaposan megkeverem. Picit hagyom összeérni az ízeket. A borsóhéjakat tálalás előtt kihalászom a levesből természetesen.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: