Kati zöldborsólevese

Kati zöldborsólevese

Hozzávalók:

Elkészítése:

Annyi sós vízben, amennyi ellepi, majdnem puhára főzünk egy csirkeaprólékot. Egy másik edényben két evőkanál olajon néhány percig sütünk egy csomó megtisztított karikára vágott sárgarépát, majd beleforgatunk 60 dkg megtisztított zöldborsót. Egy kissé megsózzuk, és együtt, saját levében öt percig pároljuk. Hozzáadjuk levével együtt az aprólékot, és addig főzzük, amíg a borsó meg a répa meg nem puhul. Közben egy kis lábasban, annyi vízben. amennyi éppen ellepi, nagyon puhára főzünk egy nagy maréknyi jól megmosott zöldborsóhéjat (a legzsengébbeket válogatjuk ki hozzá), majd a turmixgépben pépesítjük, és tésztaszűrőn keresztül – nehogy szálkás részek belekerüljenek – a leveshez öntjük, ezzel sűrítjük. Még néhány percig forraljuk, majd egy nagy csokor, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. (Még kiadósabb, ha apró galuskákat is főzünk a levesbe, de az már hizlal.)

PS: Nem tudom miért, de olyan utánérzésem van az anyám nagynénje által készített zöldborsóleves miatt. Kati és Juliska néni ismerettsége teljesen kizárt, mert Juliska néni – gorác emigránsként került Magyarországra az 1910-es években -, nem hogy a számítástechnikát nem ismerte, mert a hetvenes években meghalt, de írni is csak az ötvenes években tanult meg.

Címkék: , ,
Tovább a blogra »