Újházi-tyúkhúsleves
A híres és közkedvelt leves Újházy Ede, színészről kapta nevét. Az ő kedvenc levesét a Wampetics főszakácsa készítette el először a művész részére. Krúdy Gyula többször megemlékezett műveiben erről az ételről. Népszerűsége átívelt az elmúlt évtizedeken.
Hozzávalók: 4 személy részére
- 2 kg tyúkhús
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 10 dkg zeller
- 10 dkg vöröshagyma
- 2 dkg fokhagyma
- 20 dkg zöldborsó
- 5 dkg gomba
- 1 csomag petrezselyem zöldje
- 10 dkg finommetélt
- 2 dkg só
- 1 dkg fekete egész bors
Elkészítése:
A megtisztított, jól megmosott tyúkot hideg vízben feltesszük főni. Felforraljuk, leszedjük a habját, majd ezután ízesítjük sóval, fűszerezzük egész borssal, majd lassú tűzön egy órán át főzzük. Beletesszük a tisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és hagymákat. Lassú, egyenletes főzéssel addig főzzük, míg a hús meg nem puhul. A levesből kivesszük a tyúkhúst és a zöldségeket. A teljesen tiszta, aranysárga tyúkhúslevesből kiveszünk annyit, hogy megfőzhessük benne a zöldborsót, és külön kifőzhessük benne a tésztát. Egyenletes darabokra vágjuk a tyúkhúst, vékony metéltre a zöldségeket és cikkre a gombát. Tálaláskor a tyúkhúst szétosztjuk a leveses tányérba, ráhelyezzük a leszűrt finommetéltet, a zöldségeket, a gombát és a zöldborsót. Meghintjük frissen finomra vágott petrezselyem zöldjével, és végül a forró levesből ráöntünk annyit, hogy ellepje a tányérba helyezett anyagokat. Tálalhatjuk csészében is. Ebben az esetben a főtt tyúkhúst lebőrözzük, kicsontozzuk és vékony metéltre vágjuk. A tálalása ezután megegyezik a klasszikus Újházy-tyúkhúslevessel.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: