Töpörtyűgombóc-leves
Hozzávalók:
- 3 dkg töpörtyű
- 2+1 tojás
- 6 dkg zsemlemorzsa vagy zabpehel
- 3 dkg liszt
- 1+1 csokor petrezselyemzöld
- 1 csapott mokkáskanálnyi majoránna
- ízlés szerint só
- 1,2 liter víz
- 2 húsleveskocka
- 1 dl tejföl
Elkészítése:
Nagyon finomra összevágunk három dkg töpörtyűt, és simára keverjük két nyers tojással, hat dkg zsemlemorzsával! (vagy zabpehellyel), három dkg liszttel, egy csokor finomra vágott petrezselyemzölddel, egy csapott mokkáskanálnyi majorannával, meg ízlés szerint sóval. Legalább egy óráig állni hagyjuk. Közben 1,2 liter vízben öt percig forralunk két húsleveskockát, majd vizes kézzel apró gombócokat formázunk a töpörtyűs masszából, és a levesbe téve addig forraljuk, míg a leves színére fel nem jöttek. Tálaláskor a levest egy tojássárgával simára kevert egy dl tejföllel gazdagítjuk, és meghintjük még egy csokor összevagdalt petrezselyemzölddel a tetejét.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: