Tarhonyás zöldbableves
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldbab
- 8 dkg vöröshagyma
- 5 dkg húsos füstölt szalonna
- 10 dkg főtt füstölt sonka
- 15 dkg zöldpaprika
- 8 dkg paradicsom
- 10 dkg tarhonya
- 2 dl tejföl
- 1/2 csomó petrezselyemzöld
- só
- fűszerpaprika
Elkészítése:
A zöldbabot megtisztítjuk, 2 cm-es darabokra, a vöröshagymát és a petrezselymet finomra vágjuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, és feldaraboljuk apró kockára, a paradicsom héját lehúzzuk (pár másodpercre forró vízbe tesszük), és kockákra vágjuk. A szalonnát apró kockára, a sonkát vékony csíkokra daraboljuk. A húsos szalonnát kiolvasztjuk, és leszűrjük. A zsírban a vöröshagymát megpirítjuk, a tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, és hozzáadjuk a zöldbabot, zöldpaprikát, paradicsomot. Együtt pár percig pirítjuk, majd felöntjük kb. egy liter vízzel. Ha felforrt, beletesszük a sonkát, a tarhonyát, és megsózzuk, majd fedő alatt takaréklángon (néha kevergetve) puhára főzzük, végül a tejfölt hozzáadva összemelegítjük (nem forraljuk fel, mert a tejföl kicsapódhat), és ha szükséges után ízesítjük. Tálaláskor megszórjuk a kisütött szalonnával és a finomra vágott zöldpetrezselyemmel.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: