Szoljanka
Hozzávalók: (4 személyre):
- 30 dkg sertéslapocka,
- 30 dkg marha lábszár,
- 30 dkg csirke- vagy pulykamáj,
- 30 dkg sós-vizes uborka,
- egy marék savanyú-káposzta,
- 5 dkg füstölt szalonna,
- 2 evőkanál sűrített paradicsom,
- egy marék olajbogyó (fekete vagy zöld),
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 db bármilyen húsleveskocka,
- só,
- bors,
- majoránna,
- pirospaprika,
- egy kávéskanál cukor
Elkészítése:
Az apró darabokra vágott csirkemájat majoránnával alaposan megfűszerezett lében, kis edényben puhára főzzük, és félretesszük. Ezalatt apró kockákra vágjuk a kétféle húst. A savanyú-káposztát is kis tömbökre vágjuk. Az uborkákat előbb hosszában négyféle vágjuk, majd negyed körcikkekre szeleteljük. Az olajbogyót felszeleteljük. Az apróra vágott füstölt szalonnát kis olajban zsírjára olvasztjuk, majd beletesszük a húskockákat. A húst megsózzuk, majd erős tűzön, állandóan kevergetve 5-8 percig pirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, és felöntjük kb. 2,5 liter hideg vízzel. Beletesszük a leveskockákat, az uborkát, a savanyú-káposztát, a fokhagymát, a sűrített paradicsomot, majoránnát, kevés borsot, cukrot, és kb. 25-30 percig lassú tűzön főzzük. Kevés, világos rántást készítünk, ezzel berántjuk a szoljánkát. A végen beletesszük az előzőleg megfőzött májat lével együtt, és meg 5 percig forraljuk. Tálalás előtt belekeverjük a szeletelt olívabogyót. A kész szoljánká levesnek a magyar gulyással azonos sűrűségűnek, enyhén savanykás ízűnek kell lennie. Ha friss, ropogós héjú kenyeret is adunk hozzá tálaláskor, garantáltan nincs szükség második fogásra. Korhelyek és ínyencek részére egyaránt ajánlott! (az én ismereteim szerint némi fehérbor is kell bele (Csagnes(a Webfazekbol))
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: