Szoljanka
Szoljanka névre hallgat az orosz korhely-leves.
Hozzávalók
- olívaolaj,
- finomra vágott vöröshagyma,
- fokhagyma,
- paprika,
- sárgarépa,
- maradék sültek: sonka, marhahús, csirke,
- füstölt kolbász,
- savanyú uborka,
- kapor,
- egy evőkanál paradicsom püré,
- őrölt csípős paprika,
- citromlé.
- felöntéshez víz, vagy húsleves,
- só,
- bors,
- citromgerezdek,
- tejföl.
Elkészítése:
Az olajon megdinszteljük a szálára vágott vöröshagymát, a végén adunk hozzá zúzott fokhagymát, megüvegesítjük, és belerakjuk az egyforma vékony csíkokra vágott sárgarépát, zöldpaprikát, húsokat és a vékony karikára szelt kolbászt. Együtt dinszteljük egy kevés ideig, majd a csíkozott savanyú uborkát, a kaprot, a paradicsompürét és az őrölt paprikát is hozzátesszük (Ha gyermek is eszik belőle, akkor édes paprikát használjunk, a felnőtteknek egy kis tányéron adjunk az asztalra csípős paprikákat.). Felöntjük annyi vízzel, amennyi egy ujjnyira ellepi a hozzávalókat. Felforraljuk, megkóstoljuk, megborsozzuk, sót csak akkor tegyünk hozzá, ha teljesen kész. Kislángon főzzük lefedve legalább 20 percig. Ha az olaj a tetejére szökik, akkor már majdnem kész. Jó sűrű levesnek kell lennie. Kóstoljuk meg, és ha kell citromlevet, sót teszünk hozzá. Tálaláskor tegyünk egy evőkanál tejfölt a tányérba, mert étel tetejére, a szélére pedig egy gerezd citromot. Bármilyen hozzávalót tehetünk bele, és hagyhatunk el ebből a receptből. Akár előző nap is elkészíthető. Csak használ neki, ha összeérnek az ízek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: