Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Szárnyasaprólék leves 2

Szárnyasaprólék-leves

Hozzávalók: 4 főre, hétvégére

  • kb. 1 kg csirkeaprólék (far, hát, nyak) esetleg pulykaszárny,
  • kb. 25 dkg levesbe való zöldség (sárga- és fehérrépa, zellergumó,
  • 3-4 db közepes burgonya,
  • 8-10 szem szemes bors,
  • babérlevél,
  • pár gerezd fokhagyma
  • 1-2 fej közepes vöröshagyma,
  • kis darab gyömbér
  • ízlés szerinti levestészta, pl cérnametélt, szarvacska.

Elkészítése:

Az aprólékot tisztítsuk meg a maradék tolltól, a nem kívánatos daraboktól. Mossuk meg alaposan. Megtisztítjuk a levesbe való zöldségeket. A sárgarépát, fehérrépát, a zellert a levélfejek levágása után meghámozzuk, vastagabb végükön kb. a hossz harmadáig késsel két, egymásra merőleges bevágással negyedeljük. Hámozzuk meg a burgonyát és a fokhagymát. Hagyjuk egészben. Ha a burgonya nagynak tűnik, nyugodtan félbe lehet vágni. A vöröshagymáknak csak az elszáradt burkolatát szedjük le, a legbelsőt meghagyjuk: így nem fő szét a levesben. Az előkészített zöldségeket megmossuk. A zeller leveleit alaposan megmossuk, kétszer félbehajtjuk, majd cérnával több menetben betekerjük. Egy alkalmas méretű fazékba rakjuk az aprólékot, rakjuk mellé a babérlevelet, a vöröshagymát, fokhagymát, a babérlevelet, a szemes borsot. Az edényt öntsük fel vízzel és tegyük fel főni kis lángon. Ne forrjon, mert akkor zavaros lesz. A leves felszínén képződött habot kanállal időről-időre szedjük le. Ha a hús kezd puhulni, tegyük bele a zöldségeket. Késsel kaparjunk bele egy pici kb. késhegynyi gyömbért. Főzzük meg a tésztát sós vízben. Ha minden megfőtt, akkor szedjük ki a levesbetétet egy tálra szűrőlapáttal. Hagyjuk pár percig állni a levest, hogy leülepedjen. Ezután a merőkanállal mindig a tetejéről szedve szűrjük át egy kislyukú szűrőn (pl. erre rendszeresített műanyag teaszűrőn) a levest a levesestálba. A betétet és a tésztát külön tálaljuk a leves mellé.

Tippek/trükkök:

  • Egy kevés sáfrány étvágygerjesztő sárgára festi a levest (rakható még rizshez vagy főtt tésztához is.)
  • Sáfrány helyett használható még a Délkelet-Ázsiából származó, a sáfránynál lényegesen olcsóbb kurkuma.
  • Ha gyors fagyasztott csirkehúst használunk, akkor azt feldolgozás előtt mindig hűtőben, sohasem szobahőmérsékleten hagyjuk felolvadni, nehogy a baktériumok elszaporodjanak benne.
Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!