Hideg szilva-krémleves habgaluskával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 citrom
- 60 dkg érett, magvaváló szilva
- 1 evőkanál mandulaforgács
- 15 dkg cukor
- 1 dl félédes fehérbor
- 1 kisujjnyi fahéj
- 4 szegfűszeg
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejszín
A díszítéshez:
- néhány mentalevélke
Előkészítés:
A citromot megmossuk, 2 kisujjnyi sárga héjat vékonyan levágunk róla, a citrom levét kinyomjuk és átszűrjük. Félreteszünk a díszítéshez 4 nagyobb szem szilvát, a többit megmossuk, kimagozzuk és felaprózzuk. A mandulaforgácsot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk (hogy a forró serpenyőben meg ne égjen, mert akkor keserű lesz!).
Elkészítése:
Közepes méretű lábast felforrósítunk, beleszórjuk a cukrot, folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük a citromlével és a borral. Hozzáadjuk a szilvát, a citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget, és mérsékelt tűzön puhára főzzük (4-5 perc). A pudingport elkeverjük 7,5 dl vízzel és a tejföllel. Botmixerrel péppé zúzzuk a szilvát, hozzáadjuk a pudingos keveréket, és mérsékelt tűzön felforraljuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, majd legalább 3 órára hidegre tesszük. Tálaláskor a citromhéjat és a fűszereket kidobjuk a levesből. A félretett szilvaszemeket elnegyedeljük és kimagozzuk. A tejszínt felverjük, felét lazán belekeverjük a levesbe, amelyet erőleveses csészékbe vagy tálkákba szedünk. Tetejüket a maradék tejszínhabból formázott habgaluskákkkal, az elnegyedelt szilvával, mandulaforgáccsal és mentalevélkékkel díszítjük. Lajos Mari
Munka: kb. 25 perc Fogyasztható: kb. 3 óra 30 perc múlva 1 adag: 450 kcal
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: