Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Hideg szilva-krémleves habgaluskával

Hideg szilva-krémleves habgaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 citrom
  • 60 dkg érett, magvaváló szilva
  • 1 evőkanál mandulaforgács
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl félédes fehérbor
  • 1 kisujjnyi fahéj
  • 4 szegfűszeg
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín

A díszítéshez:

  • néhány mentalevélke

Előkészítés:

A citromot megmossuk, 2 kisujjnyi sárga héjat vékonyan levágunk róla, a citrom levét kinyomjuk és átszűrjük. Félreteszünk a díszítéshez 4 nagyobb szem szilvát, a többit megmossuk, kimagozzuk és felaprózzuk. A mandulaforgácsot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk (hogy a forró serpenyőben meg ne égjen, mert akkor keserű lesz!).

Elkészítése:

Közepes méretű lábast felforrósítunk, beleszórjuk a cukrot, folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük a citromlével és a borral. Hozzáadjuk a szilvát, a citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget, és mérsékelt tűzön puhára főzzük (4-5 perc). A pudingport elkeverjük 7,5 dl vízzel és a tejföllel. Botmixerrel péppé zúzzuk a szilvát, hozzáadjuk a pudingos keveréket, és mérsékelt tűzön felforraljuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, majd legalább 3 órára hidegre tesszük. Tálaláskor a citromhéjat és a fűszereket kidobjuk a levesből. A félretett szilvaszemeket elnegyedeljük és kimagozzuk. A tejszínt felverjük, felét lazán belekeverjük a levesbe, amelyet erőleveses csészékbe vagy tálkákba szedünk. Tetejüket a maradék tejszínhabból formázott habgaluskákkkal, az elnegyedelt szilvával, mandulaforgáccsal és mentalevélkékkel díszítjük.  Lajos Mari

Munka: kb. 25 perc         Fogyasztható: kb. 3 óra 30 perc múlva             1 adag: 450 kcal

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!