Erdélyi zöldbableves
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldbab,
- 1 vöröshagyma,
- 5 dkg szalonna,
- 2 paradicsom,
- 2 dl tejföl,
- 1 csokor petrezselyem,
- 1 evőkanál só,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 teáskanál pirospaprika,
- 1 teáskanál liszt
Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. A zsíron üvegesre fonnyasztjuk a megtisztított és ugyancsak finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Először folytonos kevergetés mellett ráöntünk 3 dl hideg vizet, és simára keverjük. Forralás közben további 7 dl vízzel felöntjük. Megsózzuk. Ha már zubog, akkor apránként, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, beletesszük a közben megmosott, megtisztított és darabokra tördelt zöldbabot. Nagyon hamar megpuhul. Ezután hozzátesszük a gerezdekre vágott paradicsomot és a finomra metélt petrezselyem felét. A liszttel és a baracklekvárral simára kevert tejfölt folytonos keverés közben beleöntjük. Jól felforraljuk, végül a megmaradt petrezselyemzölddel meghintve, a fazekat lefedjük. A sárgabaracklekvártól rendkívül finom zamatot kap.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: