Sonkagombóc-leves
Hozzávalók:
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem-gyökér
- 1 szál póréhagyma
- 2 liter víz
- pár szem bors
- só
- 1 késhegynyi köménymag
- fél babérlevél
- 1 mokkáskanálnyi Piros Arany krém
- ½ kg burgonya
- 1 evőkanál olaj
- fél fej vöröshagyma
- 10 dkg darált főtt-füstölt hús
- tj
- zsemle
- 1 tojás
- 1 csokor petrezselyemzöld
- csipetnyi só vagy húsleveskocka
- törött bors
- csipetnyi reszelt szerecsendió
Elkészítése:
Megtisztítunk, és kis kockákra vágunk két-két szál sárgarépát meg petrezselyem-gyökeret, hüvelyknyi darabokra egy szál póréhagymát, és leöntjük két liter vízzel. Pár szem borssal, sóval, egy késhegynyi köménymaggal, egy fél babérlevéllel, mokkáskanálnyi Piros Arany krémmel ízesítjük, és 10 percig főzzük. Ekkor belevágunk kockákra egy fél kg meghámozott burgonyát, és addig főzzük, míg meg nem puhult. Közben egy evőkanál olajon üvegesre pirítunk egy fél fej apróra vágott vöröshagymát, hozzáadunk 10 dkg darált vagy nagyon finomra összevágott főtt-füstölt húst, egy-két percig együtt sütjük, majd összegyúrjuk egy tejben áztatott, kinyomkodott és összemorzsolt zsömlével, egy nyers tojással, egy csokor finomra vágott petrezselyemzölddel, sóval, törött borssal meg csipetnyi reszelt szerecsendióval. A kész levest áttörjük (turmix gépben a leggyorsabb), és újra felforraljuk. A sonkamasszából vizes kézzel diónyi gombócokat formázva, a levesben addig főzzük, míg a tetejére fel nem jöttek. (Só helyett egy húsleveskockával is ízesíthetjük a levest, attól még zamatosabb lesz.) szászika
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: