Hozzávalók:
rántás
Elkészítése:
Nyolc-tíz ráknak a belét kihúzva, a rákokat jól megmosva, azokat vízben, vagy húslevesben megfőzzük. Ollóit és a farkokat kiszedjük, és félre tesszük, héját pedig mozsárban összetörjük, és vajban pároljuk. Ha már jó ideig pároltuk, leszűrjük a rákvajat a héjáról, és a héjakat visszatesszük a lébe, melyben a rákok főttek és abban még főzzük egy kicsit. A leszűrt rákvajból liszttel rántást készítünk, és ha habzik, rászűrjük a ráklevest, melyben a héjak főttek és a rántással együtt, még jó ideig főzzük, két-három kanál jó tejföl hozzáadásával. A félretett ollókat és farkocskákat a leveses tálba téve a forró levest ráöntjük és külön, pirított zsemlyekockákat adunk hozzá. Dr. Steinbachné Réczey Anna. 1914