Hagymás sajtleves
Különböző ízesítésű ömlesztett sajtokat, több fej hagymát, petrezselymet és tejfölt is használva, nem csoda, hogy egy magas (adagonként 550 mg) kalciumtartalmú, egészséges, pikáns finomság készíthető belőle. Az ömlesztett sajtok magas só és magas kálium tartalommal rendelkeznek. Magas vérnyomás betegségben és vesebetegségben nem ajánlhatók.
Hozzávalók:
- 4 nagy fej hagyma
- különböző ízesítésű 4 rúd ömlesztett sajt (műanyagba töltött)
- ízlés szerint só
- petrezselyem és/vagy tejföl
Elkészítése:
A hagymákat megtisztítjuk, és apróra vágjuk, vagy lereszeljük. Kevés olívaolajon fedő alatt lassú tűzön, néha megkeverve üvegesre pároljuk. Felöntjük 1,5 l vízzel, felforraljuk. A kibontott sajtrudakat folytonos kevergetés mellett kisebb darabokra törve beleolvasztjuk. Legtöbbször nem kell, de ízlés szerint sózhatjuk (vagy ételízesítővel szórjuk). Apróra vágott petrezselyemzöldre és 1 ek. tejfölre is tálalhatjuk. Dr. Réthyné v. Gyenes Hajnalka
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: könnyű
Tápanyagtartalom egy adagban
– Energia: 350.00 kcal (1464 kJ) – Fehérje: 13.00 g
– Zsír: 30.00 g – Szénhidrát: 6.70 g
Magas vérnyomásúak és vesebetegségben szenvedők azonban vegyék figyelembe az ömlesztett sajtok nagyobb só- és káliumtartalmát, így ők mértékkel fogyasszanak belőle, vagy váltsák ki valamelyik kemény sajttal ezeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: