Hozzávalók: (6 nagy adag):
Elkészítése:
A 6 literes fazekat 3/4-ig megtöltjük vízzel. Az előző estéről beáztatott babot, csülköt és babérlevelet beletesszük, és lassú tűzön főzzük. Közben a marhahúsból pörköltet készítünk. A szalonna 1/3-t apróra vágjuk és üvegesre pírijuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, megfonnyasszuk rajta. A paprikákat (a színhatás kedvéért lehet egy zöld és egy világosabb színű) karikára vágva hozzáadjuk a hagymás szalonnához, megfonnyasszuk majd az egészre rázúdítjuk a kockára vágott marhahúst és kicsit összeforgatjuk. Lehúzzuk a tűzről és a fele piros paprikaport elkeverjük benne, felengedjük 4 dl vízzel, hozzáadjuk a gulyáskrémet, a szeletelt paradicsomot, fokhagymát, delikátot, borsot és addig főzzük amíg minden megpuhul és a levét elfőve egy sűrű szaft marad alatta. A maradék szalonnát üvegesre pirítjuk, ráborítjuk a szeletelt gyökereket és megpirítjuk.
Mikor a bab és csülök félpuha hozzáadjuk a pörköltet és a zöldségeket. Hozzáadjuk az erőleves kockákat, a szeletelt füstölt kolbászt és a krumplit, ízesítjük, ha még kell majd összefőzzük. A maradék piros paprika porral és kevés liszttel rántást készítünk. A rántással még egyszer fellobbantjuk hogy sűrűbb legyen, mint egy átlagos leves, de ha mártás nélkül akarjuk, kicsit lefőzzük a levét hogy besűrűsödjön. Frissen aprított petrezselyemzölddel és friss kenyérrel tálaljuk.