Ticci konyha - Ticci szakácskönyve

Hideg, bodzás paradicsomleves 7.

Hideg, bodzás paradicsomleves

Hozzávalók:

  • 3 kg érett, lédús paradicsom: 1.5 l
  • 1 dl bodzaszörp
  • ¼ kávéskanál cayenne bors
  • 6 szem borókabogyó
  • nagy csipet só

A borsókához:

  • 2 dl tej
  • 2 dkg vaj
  • 10 dkg finomliszt
  • frissen őrölt bors
  • 1 tojássárgája

A sütéshez

  • olívaolaj

Elkészítése:

A paradicsomok héját éles késsel kereszt-alakban bemetsszük a kerek aljukon, majd annyi lobogó, forró vizet öntünk rájuk, amennyi ellepi őket. Ezután várunk 30 mp-et, amíg a bemetszett helyeken felpöndörik a héjuk, majd leöntjük róluk a vizet. Amikor a paradicsomok már kihűltek, mindet meghámozzuk, aztán kiszedjük belőlük a magos belsejüket, mert ezek részek most nem kellenek. Így a végén a paradicsomokból csak a meghámozott húsuk marad.

A paradicsom-húst összeturmixoljuk és átszűrjük. Lemérjük, mennyi friss paradicsomlevet kaptunk, mert a továbbiakban csak a lére lesz szükségünk, a szűrőn fennmaradt paradicsomhúsra nem: összesen 1½ l paradicsomlé kell a leveshez. Ha ennél kevesebb lett, akkor az előbbieknek megfelelően készítünk még többet, ha pedig feleslegünk van, az nem probléma, odaadjuk a gyereknek, tele van vitaminnal, vagy némi vodkával és Tabasco-szósszal mi magunk hörpintjük fel Bloody Mary formájában.

Az átszűrt 1½ liter paradicsomlevet beleöntjük egy közepes méretű fazékba, hozzálöttyintjük a bodzaszörpöt, majd megfűszerezzük cayenne borssal. Ezután mozsárban durvára törjük a borókabogyót, és azt is hozzászórjuk. Végül megsózzuk, és nagy lángon felforraljuk. Ha már bugyog, mérsékelt tűzön 5 percig tartjuk, amíg átveszi a bodza és a fűszerek ízét.

Ennyi, a paradicsomleves-főzéssel megvagyunk. Megvárjuk, amíg kihűl, aztán átszűrjük, és tálalásig hűtőben tartjuk.

Amikor enni szeretnénk, megcsináljuk a hideg paradicsomleveshez a frissen sült, ropogós borsókát. A tésztájával kezdünk, amelyhez a tejet és a vajat egy kisebb edényben mérsékelt tűzön összemelegítjük, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve hozzászórjuk a lisztet. Addig keverjük még tovább, amíg a tészta sima nem lesz, aztán megsózzuk-megborsozzuk, és levesszük a tűzről. Ha kihűlt, kézi habverővel egyenként hozzádolgozzuk a tojássárgájákat.

A borsóka sütéséhez annyi olajat öntünk egy 26 cm átmérőjű serpenyőbe, hogy 1 cm-es rétegben álljon benne, majd az olajat nagy lángon megmelegítjük. Akkor lesz jó a hőmérséklete, ha beledobunk egy kenyérkockát és az 20-25 mp alatt aranybarnára sül benne. Ekkor mérsékeltre csavarjuk az olaj alatt a tüzet és apró lyukú, hagyományos nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a tészta 1/3-ad részét. Az így kapott borsókákat 2-3 perc alatt megsütjük, majd szűrőlapáttal kivesszük őket, és papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat. Ezután további 2 részletben ugyanígy megsütjük a többi borsókát. Tálaláskor a paradicsomlevest tányérokba merjük, és külön tálkákban kínáljuk mellé a borsókát.

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!