Köménymagos leves
Hozzávalók:
- egy kanál liszt
- kevés vaj vagy zsír
- egy fél evőkanál köménymag
- só
- pirított kenyérkocka vagy lábatlan tyúk
Elkészítése:
Egy kanál lisztet kevés vajban vagy zsírban pirítva rántást készítünk, melybe egy fél evőkanál köménymagot szórunk. Folytonos keverés mellett pirosra pirítjuk. Vízzel feleresztve megsózzuk, és addig főzzük, míg besűrűsödik. Átszűrve pirított kenyérkockával vagy lábatlan tyúkkal tálaljuk. Pető Margit: Matyó konyha
Erről Borcsa néne mesélte a következőt:
Mink bizony sokan vótunk onokák, mert édesanyámék heten vótak testvérek. A sok onoka mind a nagyanyámnál gyűltünk össze. Azt mondja nagyanya: “Jaj, Istenem, mit főzzek nektek? Tudjátok mit főzök? Lábatlan tyúkot!” Jaj, borzasztóan örültünk, lábatlan tyúkot eszünk! Látjuk, hogy nagyanya olyan pampuckaszerű tésztát potyogtat a forró olajba. Elgyön az ebéd, leülünk. Nagyanya a kisült tésztábú mindenki tányírjába tesz, rászed egy kis rántott lét. Csak nézünk egymásra: “Hát a tyúk? Nagyanyám, hát a tyúkot mikor kapjuk?” Ó, kisgyerekem, hát az a Turuc kertyikbe szaladgál!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: