Hideg meggyleves
Hozzávalók:
- pici só
- cukor, esetleg vaníliás cukor
- egy fél vanília-rúd
- 10 szem szegfűszeg
- pár darab fahéj
- fél kiló vagy több magozott meggy, esetleg cseresznye és meggy vegyesen, tulajdonképpen bármilyen gyümölcs
- kb 1,5 evőkanálnyi vagy 3-4 teáskanálnyi étkezési keményítő
- egy adagnyi tejszín, vagy vanília fagylalt
Elkészítése:
Egy nagyobb fazékba töltök vizet. Ha valaki nagyon bio mániás, vagy nagyon egészségesen táplálkozik lehet szűrt vizet. Szórok bele pici sót, cukrot (lehet barnacukor) esetleg vaníliás cukrot. Ha valaki szereti egy fél vanília-rudat. 10 szem szegfűszeget, pár darab fahéjat. Beleszórók fél kiló vagy több magozott meggyet. Esetleg cseresznyét és meggyet vegyesen. Tulajdonképpen bármilyen gyümölcsöt. Felrakom szépen főni. Hagyom szépen megpuhulni a gyümiket. Közben egy kicsi csészében simára keverek kb 1,5 evőkanálnyi vagy 3-4 teáskanálnyi étkezési keményítőt. Ha a gyümi puha, kevergetés közben hozzáöntöm a gyümölcsleveshez a keményítőt. Szépen kevergetem pár percig. Ha egyet rottyan, le is húzom a tűzről. Mert ha túl főzőm, elmegy a keményítő hatása. Hagyom kihűlni. Utána irány a hűtő. A meleg, forró napokon csak előkapom a fazekat, csinos kis tálkákba merek a levesből, és felöntöm egy adagnyi tejszínnel. (Bátyámnál vanília fagylalttal kaptam, az isteni volt. BI) A keményítőtől egészségesebb, mint liszttel habarva, és főleg sokkal selymesebb az íze. Azért öntöm bele adagonként és utólag a tejszínt, hogy ne romoljon meg, tovább tartson a gyümölcsleves alapja. Egészen különlegesen frissítő, üdítő egy kánikulai nap estéjén! Bármilyen gyümölcsből elkészíthető. Mindenkinek a kedve szerint. receptblog
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: