Fehérboros korhelyleves
Hozzávalók:
- 70 dkg fehérboros savanyú káposzta
- 5-6 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 fej zellergyökér
- 1 csokor petrezselyem
- 2 dl száraz fehérbor
- 25 dkg parasztkolbász
- 2 közepes méretű vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 1-2 teáskanál só
- 1 mokkáskanál bors
- 2 teáskanál majoránna
- 2 teáskanál csombor
- ½ dl napraforgóolaj
- 8 dkg bolti csipetke (vagy két tojásból házi csipetke)
a tálaláshoz:
- tejföl
- kenyér
Elkészítése:
Öt literes lábast vékonyan kiolajozunk. A kolbászt karikára vágjuk, és megpirítjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és üvegesre pároljuk. A répákat megpucoljuk, karikára vágjuk és átforgatjuk a kolbászos-hagymás alapon. Felöntjük borral. Hozzáadjuk a káposztát levével együtt. Ha kell, összevagdossuk. Babérlevéllel, csomborral, sóval és borssal ízesítjük. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk és egészben helyezzük bele, ugyanígy teszünk a zellerrel is, csak azt félbe is vágjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzzük az alapanyagokat. Ha a répa megpuhul, beleöntjük a csipetkét és további 5-10 percig főzzük. Tálalásnál tejfölt és friss kenyeret kínálunk hozzá, és gondosan ügyelünk arra, hogy a fokhagymát, babérlevelet, csombor szálakat, zellerdarabokat mellőzzük a leves tányérba szedésekor.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: