Erdélyi gombócos káposzta
„A ház úrnője nagymama volt, nyolcvanévesen is délceg úrinő, aki minden héten kétszer bridzspartira fogadta a környék jobb napokat látott urait, hölgyeit, s minden vasárnap délelőtt kiskosztümöt, kalapot, fehér kesztyűt öltött magára, és áhítatos arccal levonult a Galgóczy úti Mária-kápolnába. Nagymama remekül főzött, különösen az erdélyi gombócos káposztája volt legendás, amely elkészítésének tudományát Ede is tökéletesen elsajátította.”
Hozzávalók:
- hagyma
- káposztalé
- malacvelő
- piros rántás
- tejfel
húsgombócok:
- reszelt hagyma
- füstölt szalonna
- rizs
- tojás
- darált hús
- füstölt kolbász
- petrezselyem
- leveskocka
- majoránna
- só
- bors
Elkészítése:
„Apróra vágott hagymát pirított barnára mindenek előtt, s azt felöntötte káposztalével. Ez után húsgombócokat készített, melyhez reszelt hagymát, s azon egészen apróra szelt füstölt szalonnát pirított, majd ezt, a félig főtt rizst, a tojást összegyúrta a darált hússal. A kicsiny gombócokat – mindig lett vagy nyolcvan – a lébe szórta és mellé karikázott egy szép szál füstölt kolbászt. Petrezselyemmel, elreszelt leveskockával, majoránnával, sóval, borssal ízesített piros rántással és tejfellel komplettírozott. Ebben a káposztalevesben nem volt káposzta tehát. De Ede mindig hozzátette, hogy az ő nagypapája ragaszkodott hozzá, hogy kerüljön bele még egy jó adag malacvelő is. Mert a levesnek az ő tartását ez adta meg végül.”
Bächer Iván: Intőkönyv
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: